AUGMENT DE LA TENSIÓ

Londres envia un segon barco de guerra al golf Pèrsic per la crisi amb l'Iran

Embarcacions iranianes van mirar d'impedir el pas a un petrolier britànic dijous

zentauroepp49023225 an october 2005 handout photo released in london on july 11 190711125403

zentauroepp49023225 an october 2005 handout photo released in london on july 11 190711125403

1
Es llegeix en minuts

El Govern del Regne Unit va anunciar aquest divendresl’enviament d’un segon vaixell de guerra al golf Pèrsic per reforçar la seva presència a la regió després que embarcacions iranianes provessin d’impedir ahir el pas d’un petrolier britànic per l’estret d’Ormuz. El destructor 'Duncan', actualment en aigües del Bòsfor (Turquia), es desplaçarà al golf Pèrsic per operar juntament amb el 'Montrose', que va impedir dijous que barcos iranians interceptessin la nau comercial britànica.

El 'Montrose' té previst retirar-se de la regió pròximament per fer feines de manteniment, però les tensions amb l’Iran han avançat l’enviament del seu relleu i els dos vaixells es mantindran a la zona durant un curt període de temps, segons mitjans britànics. "Això assegurarà que el Regne Unit, juntament amb els seus aliats internacionals, sigui capaç de continuar assegurant la llibertat de navegació per als barcos que travessen aquesta ruta comercial vital", va assenyalar un portaveu de l’Executiu britànic.

Reacció necessària

El ministre britànic d’Exteriors, Jeremy Hunt, va remarcar que el Regne Unit té la "responsabilitat de protegir els barcos" del Regne Unit. "Hem de reaccionar segons les amenaces que afrontem", va assenyalar Hunt, un dels dos candidats conservadors juntament amb el seu antecessor, Boris Johnson, per aconseguir el lideratge del Partit Conservador i la direcció de Govern britànic a finals d’aquest mes.

En una entrevista amb la cadena BBC Ràdio 4, el ministre d’Exteriors va remarcar, així mateix, que el seu objectiu és mirar de "suavitzar la situació" de tensió al golf Pèrsic. "Volem fer tot el possible per assegurar-nos que no es produeix una escalada sense intenció, cosa que podria ser molt perillosa per al món", va afegir Hunt.

Petrolier interceptat

Notícies relacionades

Efectius de la Marina Real britànica van interceptar la passada setmana un petrolier iranià a Gibraltar, davant la sospita que transportava cru a una refineria de Síria. La policia gibraltarenya va informar ahir de l’arrest del capità i el primer oficial d’aquest barco després de dur a terme un "exhaustiu" registre de l’embarcació.

Per la seva banda, Teheran va apressar el Regne Unit aquest divendres perquè alliberi com més aviat millor el petrolier i va esgrimir que els arguments del Regne Unit per mantenir retinguda l’embarcació són "irrellevants des del punt de vista legal". 

Temes:

Iran Regne Unit