ESCÀNDOL ALS EUA

Dimiteix el secretari de Treball de Trump pel 'cas Epstein'

Acosta era el fiscal de Florida que va facilitar un acord per evitar al milionari càrrecs federals per explotació sexual de menors

L'únic hispà del gabinet enfrontava crítiques dins de la Casa Blanca per la seva lentitud a l'hora d'aplicar l'agenda de desregulació

zentauroepp49039186 u s  president donald trump talks to reporters next to labor190712154941

zentauroepp49039186 u s president donald trump talks to reporters next to labor190712154941 / KEVIN LAMARQUE

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Alexander Acosta, secretari de Treball de Donald Trump, ha presentat la seva dimissió aquest divendres al president dels Estats Units. La decisió s’explica en bona part pelrenovat focus que hi ha sobre la controvertida actuació d’Acosta en el cas de Jeffrey Epstein, un famós i ben connectat inversor que dissabte va ser arrestat i que posteriorment va ser imputat amb càrrecs federals per explotació sexual de noies menorsd’edat i amb qui Acosta va arribar a un acord generós judicial per aquests abusos el 2008, quan era fiscal a Florida, que va permetre a Epstein evitar llavors els càrrecs federals.

La dimissió, no obstant, també és un triomf per a crítics a la Casa Blanca de l’únic secretari hispà en l’Administració Trump, incloent-hi el cap de gabinet de Trump, Mick Mulvaney, i la filla i assessora del president, Ivanka Trump, que qüestionaven Acosta per la seva suposada lentitud a implementar l’agenda de desregulació. A partir de la setmana que ve, quan es farà efectiva la seva sortida, serà substituït en funcions per l’actual número dos de Treball, Patrick Pizzella. Amb ell són ja quatre els departaments de l’Administració que tenen un màxim responsable interí.

Caiguda fulminant

La caiguda d’Acosta, que ja va ser objecte d’escrutini durant les sessions de la seva confirmació per al càrrec al Congrés a causa de la seva actuació el 2007 i el 2008 en la negociació de l’acord benèvol amb Epstein, ha sigut fulminant.Dimecres, quatre dies després que Epstein fos arrestat i tres després de la imputació de càrrecs federals, va comparèixer en una roda de premsa per intentar explicar i defensar la seva actuació com a fiscal de Florida.

Acosta va negar que aquesta aparició davant els mitjans hagués sigut reclamada, com van assegurar molts mitjans, per Trump,que també es troba sota el focus per la sevarelació amb Epstein. Tot i que aquesta setmana el president ha assegurat que van tenir algun tipus de desacord fa 15 anys i ha intentat desvincular-se del financer, el 2002 va fer unes declaracions en les quals va descriure Epstein, amic personal entre altres també de Bill Clinton i el príncep Andreu d’Anglaterra, com “una persona formidable”amb la qual compartia “el gust per les dones boniques”i a qui li agradaven“tirant a joves”.

Trump va seguir amb atenció no només la roda de premsa d’Acosta, sinó també les reaccions posteriors, que van incloure crítiques d’alguns republicans, esforços de líders demòcrates per obrir noves investigacions al Congrés i trucades perquè presentés la dimissió. I la Casa Blanca ha donat a diferents mitjans versions diferents sobre la valoració del president, que van des que va semblava“satisfet”,segons van dir les fonts de ‘The Wall Street Journal’, fins que va mantenir l’“escepticisme”sobre la continuïtat d’Acosta i va començar a preguntar què havia de fer amb ell, segons les fonts de ‘The Washington Post’.

La primera versió és la que s’ha vist en públic aquest divendres, quan Trump i Acosta han aparegut junts als jardins de la Casa Blanca per anunciar la dimissió. “Ha sigut la seva decisió, no meva”, ha assegurat el president, que ha aplaudit Acosta com “un gran secretari de Treball, no [només] bo”, i ha declarat que ha fet “una feina fantàstica”.El mateix Acosta, per la seva banda, també ha assegurat que ha sigut ell qui ha decidit abandonar. “Crec que no hauria sigut just o adequat que el focus en el Departament de Treball hagués sigut Epstein en lloc de la increïble economia que tenim avui”, ha declarat. “Seria egoista per la meva part seguir en el càrrec i continuar parlant d’un cas que data de 12 anys enrere”.

Oposició interna

Notícies relacionades

Dins de la Casa Blanca, en tot cas, Trump ha escoltat nombroses veus crítiques amb Acosta i no precisament per la seva actuació com a fiscal a Florida fa més d’una dècada en el ‘cas Epstein’. Mulvaney, el cap de gabinet de Trump (també en funcions), ha qüestionat durament Acosta, perquè considera que treballava massa lentitud a l’impulsar l’agenda de desregulació que promou Trump. Aquestes crítiques també han arribat des de part de la comunitat empresarial i des de sectors com la mineria, en què directius com Robert Murray, responsable de la companyia de carbó més gran dels EUA, han arribat a definir Acosta de “terrible”.

També Ivanka Trump estava enfadada amb el ritme d’Acosta per posar en marxa projectes que ella impulsa, com ara un programa per a pràctiques en el sector privat que el secretari de Treball sortint va tardar dos anys a dissenyar. Al juny una informació a ‘Politico’ assegurava que la filla del president estava“farta”d’Acosta.