MÀ DURA

Trump iniciarà les batudes contra immigrants diumenge

L'operació de diversos dies en almenys 10 grans ciutats buscarà deportar unes 2.000 persones

FILE PHOTO  U S  President Donald Trump returns waves after arriving in Morristown  New Jersey  U S   July 5  2019  REUTERS Jonathan Ernst File Photo

FILE PHOTO U S President Donald Trump returns waves after arriving in Morristown New Jersey U S July 5 2019 REUTERS Jonathan Ernst File Photo / Jonathan Ernst (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Els immigrants sense papers als Estats Units viuen sempre sota l’amenaça de la deportació, però hi ha vegades que aquesta possibilitat es nota més pròxima, més precisa, i el terror s’estén en la comunitat. I ara estem un d’aquests moments. L’Administració de Donald Trump planeja iniciar, a partir d’aquest diumenge i durant diversos dies, batudes en almenys 10 grans ciutats on busca detenir i deportar almenys 2.000 famílies, segons ha revelat 'The New York Times'.

Es tracta d’una operació amb què Trump va amenaçar primer fa prop d’un mes, i que després va posposar suposadament per donar l’opció als demòcrates de negociar una reforma de les lleis d’asil i refugi, però l’ha ressuscitat després d’haver aconseguit que el Congrés, amb vots demòcrates, aprovés destinar 4.600 milions de dòlars en concepte d’"ajuda humanitària" per a la situació a la frontera.

I han saltat les alarmes a Nova York, San Francisco, Los Angeles, Miami, Atlanta, Baltimore, Chicago, Denver i Houston, urbs identificades per alguns mitjans com l’escenari de les batudes de l’agència ICE, així com a Nova Orleans, ciutat que ja espera amb inundacions l’arribada, dissabte, del potencial huracà ‘Barry’.

Buscant un "missatge potent" i dissuasiu

El que Trump pretén és transmetre un "missatge potent" i dissuasiu, segons ja va explicar al juny Mark Morgan, llavors director de l’ICE i ara comissionat de Protecció de Fronteres i Duanes, i una de les persones que més ha fet de ‘lobby’ directament amb el president perquè és fes l’operació. I ha aconseguit la llum verda per a unes batudes a les quals el mes passat es va oposar el llavors comissionat en funcions del Departament de Seguretat Nacional, Kevin McAleenan, en bona part preocupat per la possibilitat que les batudes tinguessin com a resultat la separació de famílies en què els fills d’immigrants són ciutadans nord-americans, i també per les complicacions logístiques.

Notícies relacionades

A la diana de l’ICE hi haurà sobretot, segons les fonts del 'Times', famílies d’immigrants que han entrat recentment als EUA i que tenen pendents ordres de deportació, en alguns casos per no haver comparegut davant els tribunals que estudien les seves peticions d’asil o refugi. No obstant, també hi haurà el que es coneix com “deportacions col·laterals”, que afecten immigrants que l’ICE no buscarà expressament, però que es trobaran al lloc on es produeixen altres arrestos.

Tant l’exposició del pla en la premsa com els anuncis sobre les batudes que ha estat fent Trump poden limitar la seva efectivitat, perquè molts immigrants s’han educat sobre com intentar eludir arrestos. L’operació en qualsevol cas serveix al president per redoblar davant les seves bases la imatge de mà dura amb la immigració.