Tensió Diplomàtica

Trump busca un nou acord nuclear sobre l'Iran al Congrés

El Govern de Trump assenyala una possible solució a les tensions nuclears

Les parts europees adverteixen l'Iran contra el possible incompliment del pacte

zentauroepp49005687 washington  united states   09 07 2019   us president donald190710111258

zentauroepp49005687 washington united states 09 07 2019 us president donald190710111258 / KEVIN DIETSCH POOL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUA, Donald Trump, està buscant un acord amb el Congrés per reemplaçar el pacte nuclear a què es va arribar amb l’Iran el 2015 i que Washington va abandonar l’any passat, segons ha declarat a Al Jazeera el representant especial dels Estats Units per a l’Iran, Brian Hook.  

L’Administració Trump ha sostingut durant molt temps que uns delsdefectes de l’acord acordat pel seu antecessor, Barack Obama, és que no va ser ratificat formalment pel Congrés dels Estats Units.

Hook explica que els Estats Units poden imposar noves sancions a l’Iran i afirma que els estats àrabs del Golf podrien ser més efectius per fer front a l’Iran si estiguessin units.

Incompliment de l’acord 

El propòsit del’acord nuclear del 2015, firmat per Alemanya i els 5 països del Consell de Seguretat de l’ONU (la Xina, els EUA, França, el Regne Unit i Rússia), va ser limitar el programa nuclear de l’Iran a canvi d’aixecar les sancions internacionals.

Trump va decidir abandonar el tractat nuclear a causa de les violacions d’un dels punts clau de l’acord per part de l’Iran de no produir urani altament enriquit en els pròxims 15 anys.

Els inspectors del’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) van verificar l’1 de juliol que l’estoc d’urani enriquit de l’Iran havia superat el límit de 202,8 kg establerts en el pacte.  

Tensions diplomàtiques 

Notícies relacionades

L’Iran defensa que està responent a les sancions econòmiques que Washington li ha imposat des que es va retirar de l’acord fa un any. Washington diu que està obert a una conversa sobre un acord de més abast, però l’Iran pretén que abans se li ha de permetre vendre tant petroli com abans de la retirada dels Estats Units.

L’Iran ha demanat a les parts europees de l’acord que protegeixin la seva economia de les sancions de Washington. Havent advertit l’Iran  contral’incompliment de l’acord, els partits europeus van expressar aquest dimarts la seva “profunda preocupació” i admeten que és poc el que poden fer per assegurar les xifres en venda de petroli que reclama l’Iran.