LA NOVA LEGISLATURA EUROPEA

Cordó sanitari a la ultradreta a l'Eurocambra

Els quatre grans grups bloquegen l'accés d'Identitat i Democràcia a dues presidències de comissions parlamentàries

La decisió sobre la tercera vicepresidència de la Comissió d'Agricultura a què opta Vox queda ajornada al 23 de juliol

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els eurodiputats del grup Identitat i Democràcia (ID), en què comparteixen bancada la Lliga NordReagrupament Nacional i bona part de les forces ultradretanes, no ostentaran presidències ni vicepresidències en el nou organigrama de comissions de l’Eurocambra. ElPPE, els socialdemòcrates, els liberals i els verds han fet pinya i han complert la seva amenaça de formar un “cordó sanitari” per impedir que ostentin llocsd’influència i responsabilitat en la nova legislatura.

L’Eurocambra reparteix les 22 presidències de comissions parlamentàries en funció del pes polític de les diferents formacions. Això significa que a ID li haurien correspost dues presidències que no ha aconseguit. Tampoc ha aconseguit els recolzaments necessaris per presidir la Comissió d’Ocupació l’expresidenta de Polònia i membre de l’ultraconservador Llei i Justícia (PIS), Beata Szydlo, tot i que en el seu cas el bloqueig ha sigut a títol individual. 

Votacions ajornades

Notícies relacionades

Altres membres del seu partit, dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), sí que han aconseguit tres vicepresidències el mateix que el Fidesz hongarès (PPE), que n’ha aconseguit de moment dos, tot i que diverses votacions s’han ajornat. És el cas també de la tercera vicepresidència de la Comissió d’Agricultura, que té com a candidata l’eurodiputada de Vox, Mazaly Aguilar,i que ha sigut ajornada al 23 de juliol a petició de socialdemòcrates, liberals i verds.

Segons la nova llista, el socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar presidirà la Comissió de Llibertats Civils, i la popular Dolors Montserrat, la Comissió de Peticions. Tres eurodiputades espanyoles ocuparan, a més, tres primeres vicepresidències: Maite Pagazaurtundua(Comissió de Liberals), Eugenia Rodríguez Palop (Drets de la Dona i Igualtat de Gènere) i Isabel Muñoz (Control Pressupostari). Els socialistes espanyols també han aconseguit tres vicepresidències: Anaven García, la tercera en la Comissió d’Assumptes Jurídics, i Lina Gálvez i Cristina Maestre, la quarta vicepresidència en Indústria, Recerca i Energia i Peticions, respectivament.