Immigració massiva

Mèxic acull 18.503 centreamericans que esperen asil als EUA

Les autoritats migratòries mexicanes diuen que han brindat assistència a aquestes persones per raons humanitàries mentre es resol la seva situació

Migrants board a vehicle of the National Migration Institute  INM  after being detained at a checkpoint in Comitan  in Chiapas state  Mexico June 16  2019  REUTERS Isabel Mateos NO RESALES  NO ARCHIVES

Migrants board a vehicle of the National Migration Institute INM after being detained at a checkpoint in Comitan in Chiapas state Mexico June 16 2019 REUTERS Isabel Mateos NO RESALES NO ARCHIVES / STRINGER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mèxic ha rebut 18.503 immigrants centreamericans que esperen la resolució del seu tràmit d’asil als Estats Units, segons va informar l’Institut Nacional de Migració (Inami), que va indicar en un butlletí del 29 de gener, data en què es va donar la primera devolució de sol·licitants d’asil al 8 d’abril, quan el Govern nord-americà va suspendre temporalment aquest programa, havien sigut rebuts 1.323 centreamericans als estats de Baixa Califòrnia i Chihuahua.

El 16 d’abril es va reprendre el retorn de nacionals d’Hondures, Guatemala i el Salvador pels ports fronterers de les ciutats de Tijuana, Mexicali i Ciudad Juárez fins a totalitzar 18.503 fins al 7 de juliol. L’Institut va precisar que han sigut rebuts 6.217 persones a través de Tijuana (Baixa Califòrnia), 3.637 per Mexicali (Baixa Califòrnia) i 8.649 per Ciudad Juárez (Chihuahua).

Ajuda humanitària

"L’Institut Nacional de Migració ha brindat assistència, per raons humanitàries, als nacionals de països d’Amèrica Central que estan en aquesta situació", va indicar. Des de mitjans d’octubre del 2018 es va intensificar el flux de milers de migrants provinents majoritàriament d’Amèrica Central que travessen Mèxic amb l’objectiu d’arribar als Estats Units.

Notícies relacionades

Arran d’aquest èxode, el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar a finals de maig la imposició d’aranzels a tots els productes mexicans com a mesura de pressió al país llatinoamericà per frenar la migració. Els aranzels serien aplicats a partir del 10 de juny.

Però el 7 de juny passat, es va arribar a un acord per evitar els aranzels, que s’ha traduït en el desplegament de milers d’efectius de la nova Guàrdia Nacional a les fronteres sud i nord de Mèxic, per controlar el flux migratori a més, el govern mexicà va acceptar acollir al seu territori aquells migrants que esperen resoldre la seva sol·licitud d’asil als Estats Units.