Crisi a Veneçuela

Maduro exigeix a Bachelet que rectifiqui les "mentides" de l'informe de Drets Humans

El president de Veneçuela va assenyalar que l'informe està "carregat de mentides, de manipulacions" i que Bachelet "va cedir a les pressions"

Venezuela s President Nicolas Maduro speaks during a meeting with ministers at the Miraflores Palace in Caracas  Venezuela August 13  2018  Miraflores Palace Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Venezuela s President Nicolas Maduro speaks during a meeting with ministers at the Miraflores Palace in Caracas Venezuela August 13 2018 Miraflores Palace Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY / HANDOUT (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El governant veneçolà Nicolás Maduro va revelar el dilluns que va exigir "una rectificació de les mentides" que, considera, estan incloses a l’informe de l’Oficina de l’ONU per als Drets Humans sobre el país caribeny i va afirmar que l’alta comissionada Michelle Bachelet "va fer un pas en fals" amb aquest informe.

En roda de premsa oferta al Palau de Miraflores, Maduro va donar a conèixer que la Cancelleria veneçolana "va exigir una rectificació de les mentides, falsedats, manipulacions" que, esgrimeix, conté l’informe de "la senyora Bachelet".

A més, va dir que enviarà "una carta personal" a l’expresidenta Bachelet, que es difondrà a Ginebra en un termini de 48 hores, en la qual li exposarà "diverses veritats de la història de l’Amèrica Llatina", i li demanarà que "no es presti al feixisme, al colpisme i a l’intervencionisme".

Maduro va afirmar que l’informe de l’ONU va ser fet per "gent molt enemiga de Veneçuela i de la revolució bolivariana", i que en qualsevol cas no sent "cap pressió", ja que "és un informe més".

Al document presentat per Bachelet es denuncia que, especialment des del 2016, el règim de Maduro i les seves institucions han posat en marxa una estratègia "orientada a neutralitzar, reprimir i criminalitzar l’oposició política i als qui critiquen el Govern".

L’escrit es va elaborar amb més de 500 entrevistes a Veneçuela i a vuit països més a presumptes testimonis de violacions als drets fonamentals, en un període comprès entre el gener del 2018 i el maig del 2019.

Maduro considera que l’informe està "carregat de mentides, de manipulacions" i que Bachelet "va cedir a les pressions" i "va fer un pas en fals al llegir un informe que li van elaborar i que li van dictar des del Departament d’Estat".

Va acusar l’enviat especial dels Estats Units per a Veneçuela, Elliot Abrams, d’exercir pressions "personals contra la Bachelet".

A més va lamentar haver rebut l’expresidenta xilena "amb bona voluntat" i la va assenyalar de no haver volgut "escoltar ni veure la veritat de Veneçuela".

Notícies relacionades

Veneçuela, el país amb les reserves més grans provades de petroli al planeta, travessa una apressant crisi que es va aguditzar el gener passat, quan Maduro va jurar un nou mandat que no reconeixen l’oposició i part de la comunitat internacional i, en resposta, Guaidó va proclamar un Govern interí.

L’Administració de Guaidó compta amb el recolzament de més de 50 Governs, amb el dels Estats Units al capdavant, malgrat que no controla la burocràcia o les Forces Armades del país.