CONFLICTE DIPLOMÀTIC

Els EUA desatenen les queixes de la Xina per la venda d'armes a Taiwan

Pequín afirma que la transacció "viola les lleis internacionals" i presenta una queixa formal

Washington proveirà Taipei amb 108 tancs tipus M1A2T Abrams i 250 míssils Stinger

zentauroepp48900533 an m1 abrams tank sits atop a flat car in a rail yard after 190709114615

zentauroepp48900533 an m1 abrams tank sits atop a flat car in a rail yard after 190709114615 / Kevin Fogarty

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El Ministeri d’Afers Estrangers taiwanès ha assegurat que la recent aprovació de la venda de més de 2.200 milions de dòlars en armes pels Estats Units mostra el "recolzament" brindat per Washington davant les amenaces de la Xina.

"La venda d’armes a Taiwan demostra el recolzament del Govern nord-americà a les necessitats de Defensa de Taiwan, així com la seva ferma determinació de complir els seus compromisos de seguretat", assenyala en un comunicat la cancelleria taiwanesa.

Segons el Departament de Defensa dels Estats Units, aquesta transacció contempla la venda a Taiwan de 108 tancs tipus M1A2T Abrams, així com de 250 míssils Stinger, en un acord que, segons Washington, "no alterarà els equilibris militars bàsics a la regió". El pacte entre l’Agència del Pentàgon per a Seguretat i Cooperació i l’Oficina Representativa Econòmica i Cultural de Taipei a Washington també inclou altres vehicles i munició.

Capacitat dissuasiva

El Govern illenc ha valorat la venda com un mètode per "millorar la capacitat dissuasiva" de Taiwan davant les "provocacions militars" dutes a terme per la Xina continental. "Taiwan està sota la pressió i l’amenaça de Pequín. En aquesta ocasió, la compra de vehicles M1A2 i diversos tipus de míssils és de gran importància per millorar les capacitats d’autodefensa del nostre país", ha afirmat el Ministeri.

El Govern de Pequín no ha trigat a reaccionar a la notícia, i el portaveu de la cancelleria xinesa Geng Shuang ha assegurat que la venda "viola les lleis internacionals", i ha anunciat que ha presentat una queixa formal davant de les autoritats nord-americanes. "Ho condemnem i ens hi oposem. Taiwan pertany a la Xina [...]. Aturin [la venda] per evitar que les relacions [amb els Estats Units] empitjorin", va apuntar el portaveu.

Notícies relacionades

Mentrestant, la presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, ha donat la benvinguda a aquesta transacció en el seu compte de Twitter. "Continuarem impulsant la inversió en defensa nacional i associant-nos amb països afins per defensar la democràcia i promoure la pau i l’estabilitat regionals", va escriure Tsai.

Al maig, els principals caps de seguretat dels EUA i Taiwan, John Bolton i David Lee, van mantenir una reunió per primera vegada des de la ruptura de les relacions diplomàtiques entre tots dos fa 40 anys, una trobada que Pequín va lamentar.