ELECCIONS A GRÈCIA

Tsipras perd clarament les eleccions davant de Mitsotakis

El candidat conservador, Kiriakos Mitsotakis, serà el pròxim primer ministre hel·lè

El nou líder de l'oposició, Tsipras, ha dit que ell i la seva formació faran una oposició "responsable"

20190708 444732 greciae 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Alexis Tsipras, fins ara primer ministre grec, ha perdut les eleccions legislatives celebrades aquest diumenge a Grècia. Les ha guanyat el seu rival més gran, el líder de l’oposició i president del partit de centredreta Nova Democràcia (ND)Kiriakos Mitsotakis, que ha aconseguit la majoria absoluta al Parlament grec.

El polític, que prové d’una família de polítics i ministresera el favorit des de fa mesos: el maig d’aquest any, ND ja va guanyar les eleccions europees per un marge de 10 punts sobre Syriza, la formació de Tsipras.

Ara, aquest diumenge, ho ha fet per un marge una mica més petit: vuit punts. De qualsevol manera, la derrota cou a les files de Syriza.

ND, així, ha aconseguit el 39% dels vots, molt lluny del segon classificat, Syriza, que ha assolit el 31%dels escons, un resultat una mica millor del que s’esperava. Darrere dels dos, la candidatura del partit socialdemòcrata Pasok, Kinal, amb el 8%.

La formació, en caiguda lliure en els últims anys, ha remuntat part dels seus recolzaments gràcies a la baixada de Tsipras, que ha perdut, respecte a les últimes eleccions legislatives –del 2015– prop de 300.000 vots, que han anat a l’abstenció. La participació, a causa de la desídia dels grecs davant d’unes eleccions ja decidides fa temps, ha sigut baixíssima: del 58%.

Després del Pasok, en la representació al Parlament grec hi ha el Partit Comunista de Grècia, que ha aconseguit el 5% dels vots. És una constant: sempre, en totes les eleccions, aconsegueixen els mateixos resultats i el mateix nombre de vots.

Les sorpreses

Al Partit Comunista el segueixen dues sorpreses enormes: la primera, Solució Grega, una escissió del partit Alba Daurada. Aquest últim és un partit obertament neonazi, la cúpula del qual està sent investigada per l’assassinat, el 2013, del raper grec Pavlos Fyssas; Solució Grega, una nova formació que es presenta no com a neonazi sinó com a ultradretana. Les diferències ideològiques entre tots dos no són gaires.

Solució Grega ha aconseguit el 3,7% dels vots, mentre que Alba Daurada desapareix del Parlament a l’aconseguir, només, el 2,96% –el límit per entrar-hi és el 3%–. En les anteriors eleccions, aquesta formació neonazi va aconseguir el 7%dels vots, i ser tercera força parlamentària.

L’altra gran sorpresa de la nit ha sigut el flamant Mera24 (Front Europeu de Desobediència Realista), liderat per l’exministre de Finances i company de Tsipras, Iannis Varoufakis. Varoufakis es va presentar en les europees –a Alemanya– però no hi va aconseguir representació parlamentària. Ara, contra tot pronòstic, ho ha aconseguit: ha aconseguit el 3,5% dels vots.

“Estic compromès amb el creixement econòmic i a crear llocs de treball i pensions dignes. Hem de posar-nos a treballar des d’ara mateix per escriure un nou capítol del país. Demà, el sol brillarà més fort”, ha dit Mitsotakis, que ha aconseguit, per a la seva formació, 158 diputats. El Parlament grec té 300 seients i la majoria absoluta se situa en 151.

“Oposició responsable”

“Seguirem. Des de demà, serem un partit d’oposició responsable i actiu. Defensarem els drets de la classe treballadora. I ens prepararem per madurar, tornar-nos més forts, tornar al Govern quan arribi el moment. ND ha guanyat avui clarament. Ja he parlat amb Mitsotakis per felicitar-lo per la victòria», ha dit el fins avui primer ministre grec i ara líder de l’oposició, Alexis Tsipras.

Notícies relacionades

El líder de Syriza també ha tingut paraules de recriminació contra la seva formació rival: “Accepto la voluntat popular i de cap manera imitaré el meu predecessor: demà convidaré Mitsotakis a palau per entregar-li el mandat”. Andonis Samarás, primer ministre abans de Tsipras, es va negar el 2015 a fer-se la foto amb el líder de Syriza en l’entrega de poders.

A més de Tsipras, Mitsotakis també ha rebut, durant la tarda, diverses felicitacions importants: la de l’encara comissari europeu, Jean-Claude Junker, i la del president turc, Recep Tayyip Erdogan, amb qui el nou primer ministre grec tindrà un paper important: les relacions entre Turquia i Grècia passen per moments nefastos per tensions constants a la costa del mar Egeu.