desafiament energètic

L'Iran redueix el seu compromís nuclear i supera el nivell d'enriquiment d'urani

L'Organització de l'Energia Atòmica assenyala que el nivell s'ha d'adaptar a les necessitats del país

zentauroepp48971132 files  this file photo taken on july 17  2018 shows the spok190707093619

zentauroepp48971132 files this file photo taken on july 17 2018 shows the spok190707093619 / ATTA KENARE

1
Es llegeix en minuts
Efe

La República de l’Iran ha anunciat aquest diumenge que reduirà encara més el seu compromís amb l’acord nuclear del 2015 amb les potències mundials, elevant el seu nivell d’enriquiment d’urani al que els funcionaris van dir que seria un nivell del 5% per produir combustible per a les centrals elèctriques. En una conferència de premsa, alts funcionaris iranians també van dir que Teheran continuaria reduint els seus compromisos cada 60 dies llevat que els signataris del pacte es moguessin per protegir-lo de les sancions dels Estats Units, però van deixar la porta oberta a la diplomàcia.

El portaveu de l’Organització de l’Energia Atòmica de l’Iran, Behruz Kamalvandí, en una roda de premsa emesa per la televisió estatal, va dir que l’Iran superarà el nivell del 3,67% previst en l’acord del 2015, cosa que implica incrementar el nivell de l’acord a les necessitats del país, segons va assenyalar Kamlvandí.

El portaveu va insistir que l’Iran està preparat per enriquir el seu urani fins a qualsevol nivell i en qualsevol volum. 

Notícies relacionades

De fet es tracta d’un pas més en la pugna que el país manté amb la comunitat internacional sobre la producció d’energia nuclear. L’Iran ha seguit endavant ambl’amenaça d’accelerar la producció d’urani enriquit, segons va dir recentment el cap de l’agència de supervisió atòmica de les Nacions Unides, que va deixar enrere la seva cautela habitual a l’expressar preocupació per l’augment de les tensions.

El cap de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (AIEA), Yukiya Amano, l’agència del qual és responsable de monitorar el compliment de l’Iran de l’acord nuclear, també va afirmar que ara Teheran està augmentant la seva producció d’urani enriquit, però no està clar quan podria arribar als límits establerts en el pacte.

Temes:

Iran