Moviment tel·lúric

Califòrnia sent els seus sismes més forts en dues dècades

S'anticipen més rèpliques fortes dels moviments tectònics de dijous i divendres, que han deixat danys lleus

1c52866d-e01c-4cd7-b75f-e6c812ad8773-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Tremola el sud de Califòrnia. Després d’un moviment sísmic de 6,4 graus en l’escala Richter el dijous que ja havia sigut el més fort registrat a l’estat en dues dècades la terra es va tornar a sacsejar a les 20.19 hora local de divendres amb un terratrèmol que va arribar als 7,1 graus. Tot i que l’epicentre  va estar localitzat al desert de Mojave, lluny de grans nuclis urbans, es va registrar a només 900 metres de profunditat, la qual cosa va fer que les fortes tremolors se sentissin en una àrea enorme, no només a la gran ciutat de Los Angeles, 241 quilòmetres al sud-oest, on es van estendre els nervis, sinó fins i tot al veí estat de Nevada a l’est i a Mèxic al sud.

No hi ha víctimes mortals, però sí alguns ferits lleus en els nuclis de població més propers a l’epicentre, especialment a Ridgecrest, una localitat de 28.000 habitants, i Trona, de 2.000. Allà s’han registrat també danys, tot i que no significatius, en infraestructures, així com diversos incendis i fuites de gas, impacte en carreteres i nombroses cases i construccions destruïdes o afectades.

El governador de l’estat, Gavin Newsom, ha declarat l’estat d’emergència al comtat de San Bernardino. Ha sol·licitat també una declaració d’emergència al president, Donald Trump, per poder accedir a fons federals per contribuir a un treball de resposta que, com ha explicat el director dels serveis d’emergència de l’estat, Mark Ghilarducci, representa un “repte” especialment per què la zona més afectada és molt remota.

Rèpliques durant setmanes

Notícies relacionades

Experts i autoritats han avisat una comunitat amb els nervis ja agitats per les dues grans tremolors que les rèpliques es podran sentir durant dies, setmanes i fins i tot mesos i anys. I la ciència apunta que els moviments més immediats podran ser forts i, per tant, perillosos. “És una seqüència (sísmica) i continuarà”, va explicar en una roda de premsa la sismòloga Lucy Jones, una de les autoritats més grans en la matèria.

La notícia més tranquil·litzadora és que segons experts com Tom Heaton, consultat per ‘The New York Times’, la connexió entre les falles involucrades en aquests terratrèmols és remota amb la de San Andrés, la gegant falla transcontinental que marca la frontera de la placa nord-americana amb la del Pacífic, i que recorre part dels seus 1.300 quilòmetres a prop de zones densament poblades. San Andrés és considerada l’amenaça sísmica més gran per als californians, que com tots els pobladors de la costa oest dels EUA viuen conscients de la possibilitat de l’arribada d’un terratrèmol devastador, l’amenaça que popularment tothom coneix com el ‘Big One’.