TROBADA AL VATICÀ

El Papa i Putin parlen de la crisi a Ucraïna i la guerra a Síria

El Pontífex també ha tocat el tema de Veneçuela, on el Vaticà ha provat sense èxit ara per ara de fer de mediador

zentauroepp48931961 russian president vladimir putin meets with pope francis at 190704202353

zentauroepp48931961 russian president vladimir putin meets with pope francis at 190704202353 / VATICAN MEDIA

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Amb més d’una hora de retard respecte a l’agenda romana, Vladímir Putin s’ha entrevistat amb el papa Francesc, que ha concedit al líder rus 55 minuts de col·loqui, mentre que les audiències més llargues dels pontífexs solen oscil·lar entre els 30 i 35 minuts. La primera qüestió que han tractat privadament ha sigut la situació a Ucraïna, on el Vaticà compta amb una església ortodoxa, recentment independitzada del Patriarcat de Moscou, fet que pot revertir en un lleu distanciament catòlic respecte a la invasió russa d’una part d’aquell país.

El segon tema més important ha sigut Síria i la necessitat de posar punt final a la guerra, en la qual Rússia està col·laborant juntament amb el president sirià, Bashar al-Assad, i que afecta directament els cristians de la zona. Es tracta d’una minoria que havia sigut sempre protegida per Síria, a canvi de no immiscir-se en els assumptes polítics interns.

La crisi veneçolana

Veneçuela ha ocupat el tercer lloc en la conversa de Putin amb Bergoglio. En aquest apartat, Rússia defensa Nicolás Maduro i el Vaticà ha intentat algunes i infructuoses mediacions entre el règim i l’oposició. “El Papa m’ha dit paraules substancials”, ha admès Putin, mentre que Bergoglio s’ha declarat “satisfet”, la qual cosa en llenguatge diplomàtic significa que li ha dit el que havia de dir-li sense embuts. El viatge del Papa a Moscou va quedar al tinter.

És la tercera vegada que Putin i Francesc es troben a soles des que aquest últim fos elegit el 2013. Benet XVI el va rebre una sola vegada i Joan Pau II, dues vegades, les primeres de les quals va crear un enrenou diplomàtic perquè Karol Wojtyla parlava rus i no va ser necessari un intèrpret, circumstància mal digerida pel Kremlin que no va poder controlar la conversa.

Retorn a mitjanit

Putin també s’ha reunit amb el president de la República italiana, Sergio Mattarela; el cap del Govern, Giuseppe Conte, i amb el fòrum de les indústries italianes que operen amb Rússia. Per tancar la jornada, ha sopat, convidat pel Govern, en el marc meravellós de Roma de Villa Madama. Putin, finalment, tenia previst tornar a Rússia passada la mitjanit.

Notícies relacionades

Amb els dirigents italians, les converses amb Putin s’han concentrat sobre les sancions europees per l’annexió de Crimea, que ja costen en el sector agroalimentari italià 1.000 milions d’euros. A Moscou hi ha representacions de 500 empreses itàliques i Roma representa el cinquè soci comercial, amb unes exportacions (carn, peix, fruita, lactis) que s’acosten als 7.700 milions d’euros. Eran 10.000 milions abans de les sancions. “No puc fer una excepció amb Itàlia”, ha dit en resum Putin, il·lustrant que les sancions són de tota la UE.

La ciutat de Roma, inclosos els 100.000 turistes que la visiten diàriament, han viscut la jornada blindats a les cases i hotels perquè tot el centre històric –el més gran d’Europa– havia sigut tancat i barrat. Putin es va emportar fins i tot el tastador personal de menjars i begudes, com els reis d’abans.