NAU DE L'OENAGÉ ALEMANYA

La capitana del 'Sea Watch', en un lloc secret per amenaces

La jutge l'allibera sense càrrecs i descarta els delictes de resistència i violència

7b49106d-125e-4c3e-b4cd-35fb41b52c1a-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Carola Rackete, capitana del Sea Watch, nau d’una oenagé alemanya, va quedar  lliure sense càrrecs dimarts a la nit i ha sigut traslladada a un lloc secret per amenaces. Rackete estava en règim d’arrest domiciliari des de dissabte, sota l’acusació de suposadament haver posat en perill una llanxa, que no era de guerra, tal com es va dir, de la policia de duanes. 

En la sentència de la jutge per a les diligències prèvies, s’exclou el delicte de resistència i violència a una nau de guerra i es justifica que la resistència a un oficial públic va ser a causa que la capitana va actuar "per complir el seu deure", és a dir, salvar vides humanes al mar. La sentència afegeix que la decisió de desembarcar 42 immigrants a Lampedusa no va ser casual, sinó que era el "port segur" –així ho diu la llei de salvament al mar– més pròxim a la nau.

Entrant sense permís i amb una prohibició explícita al port de l’illa de Lampedusa, amb 42 immigrants de bord que des de feia 17 dies no podien desembarcar per ordre del ministre de l’Interior, Matteo Salvini, "va actuar per salvar els migrants", diu la sentència. Per aquesta raó els càrrecs sobre el suposat delicte contra una llanxa policial han sigut desestimats. La llanxa en qüestió intentava impedir físicament que el barco humanitari pogués atracar al moll de l’illa, un estratagema que el tribunal no ha recolzat.

Expulsió immediata

Salvini ha anunciat l’expulsió immediata de la noia de 31 anys, però l’ordre no podrà ser aplicada, ja que el pròxim dia 8 Carola Rackete s’haurà de presentar de nou davant del jutge per respondre del segon delicte del que se l'acusa: afavoriment de la immigració clandestina. Es tracta d’un delicte aprovat al seu dia per un govern de centredreta presidit per Silvio Berlusconi, que no existeix en cap país europeu i que a Itàlia podria ser impugnat com a anticonstitucional, ja que contradiu tots els tractats internacionals sobre migracions que Roma ha firmat i que tenen un valor superior al de les lleis nacionals. La fiscalia d’Agrigent ha confirmat que "l’ordre d’expulsió existeix", però que no podrà ser aplicada fins al dia 9.

Un portaveu de l’oenagé va informar que la capitana ha sigut traslladada a un lloc secret "perquè hi havia algunes amenaces generals contra Carola".

El ministre de l’Interior treu foc pels queixals per la sentència i dimarts a la nit es va desfer en un missatge via Skype en el qual va dir que la sentència és "un pèssim senyal". Va afegir que "si un jutge no aplica les lleis, sempre pot abandonar la toga i entrar en política amb l’esquerra i canviar les lleis". "La festa s’ha acabat", va afegir el ministre, remarcant que "Itàlia ha tornat a aixecar el cap i estem orgullosos de defensar el nostre país i de ser diferents d’altres petits líders europeus que pensen que ens poden tractar encara com una colònia seva".

Distreure els italians

Notícies relacionades

Nicola Zingaretti, secretari del progressista Partit Demòcrata (PD), ha interpretat la sentència com "un altre senyal que el cas Sea Watch ha sigut creat expressament per distreure els italians dels fracassos i de la paràlisi del govern". L’expresident del govern progressista, Paolo Gentiloni, es pregunta si Salvini "ha perdut la calma o també el cap per disparar contra la magistratura per no haver obeït les seves ordres".

Durant la visita oficial del president de la República italiana, Sergio Mattarella, d’aquest dimarts, diversos joves el van saludar amb pancartes en les quals demanaven la llibertat per a Carola Rackete.