PREOCUPACIÓ A ALEMANYA

Merkel parla per primera vegada de les seves tremolors

La cancellera alemanya afirma que es troba bé i que entén l'interès pel seu estat de salut

zentauroepp48850823 german chancellor angela merkel attends an eu and argentina 190629194807

zentauroepp48850823 german chancellor angela merkel attends an eu and argentina 190629194807 / CHARLY TRIBALLEAU

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Angela Merkel està bé. La cancellera alemanya s’ha pronunciat per primera vegada de forma explícita sobre els dos episodis de tremolors que l’han sorprès durant aparicions públiques i que han despertat tota mena d’especulacions  sobre el seu estat de salut. Amb intenció de desmentir-les, la mandatària ha assegurat trobar-se bé

En el marc de la cimera del G-20 a Osaka (Japó), la cancellera ha respost a una pregunta sobre la seva salut en una roda de premsa conjunta amb el ministre de Finances alemany, Olaf Scholz, i ha dit que entén l’interès. "Però no tinc res particular de què informar. Em trobo bé. Estic convençuda que de la mateixa manera que aquesta reacció va aparèixer, també tornarà a desaparèixer", ha conclòs Merkel. 

Malgrat ser la primera declaració explícita de la líder alemanya, prèviament fins i tot el mateix dia de l’últim episodi de tremolors, el portaveu del Govern, Steffen Seibert, ja va assegurar que la cancellera es trobava bé per confirmar que el viatge al Japó tindria lloc segons el que s’havia planejat.

També ja la portaveu adjunta de l’Executiu, Martina Fietz, va informar aquest divendres en una roda de premsa ordinària que Merkel està bé de salut i capacitada per complir totes les seves obligacions, després de tenir un segon episodi de tremolors en un acte oficial a Berlín, també en plena onada de calor.  Les imatges de Merkel des d’Osaka "mostren una cancellera totalment activa i sana que compleix amb la seva feina i amb totes les trobades que té a l’agenda", va insistir la portaveu. 

Reacció psicològica

Notícies relacionades

Segons fonts pròximes al Govern, la mateixa Merkel considera que les tremolors de dimecres poden ser conseqüència d’una reacció psicològica a l’episodi d’espasmes  que havia tingut la setmana abansd’espasmes  durant un acte oficial amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, tal com van publicar divendres els diaris 'Stuttgarter Zeitung' i 'Stuttgarter Nachrichten'. 

"No hi ha res de què preocupar-se. El record de l’episodi de la setmana passada va portar a la situació de dimecres. Es tracta, doncs, d’un processament psicològic" del que va passar llavors, van assenyalar les fonts citades per aquestes publicacions. La cancellera alemanya, de 64 anys, havia mirat de restar importància la setmana passada a les especulacions desencadenades sobre el seu estat de salut, després que se la veiés intentant controlar una tremolor de mans i cames mentre rebia Zelenski, a l’atribuir-lo a un suposat problema de deshidratació.