CIMERA A OSAKA

Una 'química' a prova de bombes

Trump i Putin fan broma sobre la ingerència russa en les eleccions presidencials del 2016 i riuen a costa dels periodistes

El Kremlin convida el líder nord-americà a assistir a la desfilada de la Victòria a Moscou, una cita que tots els líders occidentals han evitat en els últims anys

zentauroepp48837042 epa357  osaka  jap n   28 06 2019   imagen cedida por la pre190628171442

zentauroepp48837042 epa357 osaka jap n 28 06 2019 imagen cedida por la pre190628171442 / Presidencia de Rusia

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ni crisi de Veneçuela, ni diferències sobre desarmament nuclearni disputes comercialsVladímir Putin Donald Trump han demostrat, una vegada més, en aquesta cimera del G20 a Osaka, que la química que existeix entre tots dos és a prova de bombes, capaç fins i tot de resistir els agres contenciosos que en aquests moments existeixen entre els seus respectius governs. Abans de reunir-se en un apart de la reunió multilateral, i mentre conversaven amb la premsa, no només s’han permès fer broma sobre les acusacions d’ingerència russa en les presidencials nord-americanes del 2016, sinó que també han rigut a costa dels periodistes que hi havia reunits.

Preguntat pels reporters sobre si tractaria el tema de la interferència russa durant la imminent reunió, el líder de la Casa Blanca ha respost amb ironia. "Sí, ho faré", ha contestat, i ha provocat un somriure mel·liflu a Putin. Després, s’ha girat cap al seu interlocutor rus i, apuntant-lo amb el dit, li ha etzibat: "No interfereixi en l’elecció, sisplau". Amb aquest to de sorna, feia l’efecte que Trump s’estava prenent a la lleugera unes acusacions que el fiscal especial Robert S. Mueller no només va considerar provades en el seu recent informe sobre el tema, sinó que també les va detallar de manera escrupolosa.

A costa de la premsa

Notícies relacionades

Poc després, el mandatari nord-americà ha intentat congraciar-se amb el seu homòleg rus a costa dels periodistes que hi havia reunits, arribant a lloar de manera implícita les limitacions a la llibertat d’expressió a Rússia i donant a entendre que enyorava una situació semblant als EUA. "Convédesfer-se’n; lesnotícies falsesés un bon terme; a Rússia no teniu aquest problema, però, nosaltres, sí”, ha dit, i Putin li ha contestat en anglès, una llengua que no acostuma a utilitzar en públic: "Nosaltres també el tenim; és el mateix". 

Fora d’això, els dos presidents han abordat els temes esperats, dels quals no s’ha anunciat cap acord: desarmament, la guerra d’Ucraïna i la situació entorn de l’enclavament d’Idlib, a Síria, on l’aviació de Rússia està intensificant els bombardejos. Putin ha convidat Trump a acudir al maig que ve a Moscou a veure in situ la parada militar en la qual es commemora la victòria militar russa sobre l’Alemanya nazi, i el dirigent nord-americà ha reaccionat "positivament", segons fonts russes. En els últims anys, tots els dirigents occidentals han boicotejat la commemoració, en la qual Rússia fa ostentació del seu poder militar, en protesta per la guerra d’Ucraïna.