Trump, a Putin en el G20: "No et fiquis en les eleccions"

El president dels EUA fa broma amb el seu homòleg rus durant la trobada a la cimera del G20

prompted-by-a-reporters-question-trump-tells-putin-donat-meddle-in-the-election-please-----putin-laughed-after-hearing-the-translation-and-the- / periodico

2
Es llegeix en minuts
Osaka / Japón

El president nord-americà, Donald Trump, es va reunir aquest divendres amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, i li va demanar sarcàsticament que no interfereixi en les eleccions del 2020 als EUA, en les quals ell buscarà la reelecció.

Al començament de la seva reunió amb Putin durant la cimera del G20 a la ciutat japonesad’Osaka, una periodista va preguntar a Trump si planejava demanar al mandatari rus que no intenti influir en el resultat de les eleccions del 2020, com presumptament va fer Moscou en els comicis nord-americans del 2016.

"Sí, per descomptat", va contestar Trump, i a continuació es va girar lleugerament cap a Putin, tot i que sense mirar-lo als ulls, i va dir amb un somriure i gest de sorna: "No es fiqui en les eleccions".

Reiteració

Després va aixecar el dit índex de la mà dreta en direcció Putin i va reiterar: "No es fiqui en les eleccions", sense perdre el somriure.

La trobada era la primera entre tots dos des de la seva polèmica cimera de fa gairebé un any a Hèlsinki, en la qual Trump va posar en dubte les conclusions de les seves pròpies agències d’intel·ligència sobre la presumpta ingerència russa en les eleccions del 2016.

Aquesta vegada la sospita d’una possible conspiració entre Trump i Rússia per arribar al poder ja no planava sobre la reunió, perquè el fiscal especial que investigava el tema als EUA, Robert Mueller, va acabar al març la seva indagació i va descartar aquesta possibilitat.

"Bona relació"

"És un gran honor ser amb el president Putin (...). Tenim una relació molt, molt bona, i passarem junts una molt bona estona. Sortiran moltes coses molt positives de la relació", ha promès avui Trump a l’inici de la trobada.

Va afegir que planejaven parlar sobre "comerç, desarmament" nuclear i "una mica de proteccionisme" comercial.

Putin va respondre que estava "d’acord" amb Trump i que els seus respectius equips han estat "treballant junts" des de la cimera de Hèlsinki, i va agrair la "gran oportunitat" de veure’s de nou amb el seu homòleg nord-americà.

El desembre passat, Trump va cancel·lar la reunió que tenia previst mantenir amb Putin durant l’última cimera del G20, a Buenos Aires, a causa de les detencions de barcos ucraïnesos per part de Moscou al mar Negre.

Rússia manté detinguts aquests mariners ucraïnesos, però la Casa Blanca va decidir programar igualment una trobada entre Trump i Putin en aquesta cimera del G20.

Preguntat avui pels barcos ucraïnesos, Trump ha replicat que no havia "parlat" del tema amb Putin recentment.

Tots dos planejaven parlar sobre Síria, Ucraïna i les tensions entre els Estats Units i l’Iran, que s’han disparat en els dos últims mesos.

També s’esperava una conversa sobre la decisió de Trump de retirar-se l’agost del tractat INF, pel qual Washington i Moscou van acordar eliminar els seus míssils de curt i mitjà abast.

Al maig, Trump i Putin van parlar per telèfon de la possibilitat de negociar un "acord a tres bandes" amb la Xina sobre els seus programes nuclears, segons el president nord-americà.

Notícies relacionades

Trump llavors també va contradir els seus assessors a l’afirmar que, segons el seu parer, Putin "no està pensant en absolut a implicar-se a Veneçuela", on Moscou dona suport al president veneçolà, Nicolás Maduro, i Washington al líder opositor, Juan Guaidó.

S’esperava que els dos líders conversessin avui sobre la crisi política a Veneçuela, tot i que no s’hi han referit en les seves declaracions a la premsa.