Els demòcrates amb prou feines esmenten Trump en el primer debat de les primàries

Elisabeth Warren i Julian Castro sobresurten en una nit sense grans perdedors

FILE PHOTO  U S  Senator Elizabeth Warren speaks as U S  Senator Cory Booker and former U S  Rep  Beto O Rourke listen at the first U S  2020 presidential election Democratic candidates debate in Miami  Florida  U S   June 26  2019  REUTERS Mike Segar File Photo

FILE PHOTO U S Senator Elizabeth Warren speaks as U S Senator Cory Booker and former U S Rep Beto O Rourke listen at the first U S 2020 presidential election Democratic candidates debate in Miami Florida U S June 26 2019 REUTERS Mike Segar File Photo / Mike Segar (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La carrera per escollir el candidat demòcrata que disputarà la presidència a Donald Trump el 2020 comença a prendre forma. La matinada passada es va celebrar a Miami el primer debat televisat de les primàries, en el qual van participar 10 dels 23 candidats que aspiren a la nominació, un aperitiu que seguirà aquest dijous amb els altres 10 aspirants que han complert els requisits per participar en el debat inicial. A hores d’ara, i amb una línia de sortida tan superpoblada, importa menys el programa polític que la capacitat per connectar amb l’electorat i capturar la seva imaginació. A més, no hi va haver grans guanyadors ni grans perdedors. El que va quedar clar és que els demòcrates no volen que aquesta campanya es converteixi en una interminable conversa sobre Trump. 

El president només va aparèixer de forma puntual en les dues hores de debat, que va servir per calibrar les forces en la lluita interna que viu el Partit Demòcrata, fracturat en un sector més esquerrà i un altre de més moderat. El primer téElisabeth Warren com una de les seves capdavanteres i ahir a la nit va ser la principal candidata a batre després d’haver-se situat tercera a les enquestes darrere de l’exvicepresident Joe Biden i el senador Bernie Sanders. El seu ascens es deu en gran part a les seves ambicioses propostes per transformar el país, que van des d’un impost especial per als multimilionaris fins a un pla per desmembrar els gegants monopolístics de Silicon Valley

Warren va sortir airosa de l’envit. Va estar combativa i convincent, i no es va perdre en la lletra petita de les seves propostes, una constant temptació per a algú que va sortir de les aulesde Harvard. “El que es troba a faltar és coratge, valentia a Washington per enfrontar-se als gegants,” va dir referint-se a les grans corporacions. Juntament amb l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va ser l’única que va apostar per abolir la sanitat privada als Estats Units, tota una quimera si es té en compte que és la columna vertebral del seu sistema. 

Per a gairebé tot la resta de candidats, el debat va ser la seva primera gran oportunitat per deixar-se veure, obtenir reconeixement entre el públic i esperonar les donacions que determinaran si les seves candidatures són viables. Tots van fugir del cos a cos. Es va imposar el civisme i no hi va haver controvèrsies. Qui millor va aprofitar segurament l’ocasió va ser Julián Castro, net d’immigrants mexicans, exalcalde de San Antonio i exministre de Vivenda amb Barack Obama. Fins ara amb prou feines ha despuntat en les enquestes, però el texà va demostrar perquè fins fa només uns anys era la gran promesa del partit. “És indignant, hauria de fer-nos enfadar a tots”, va dir sobre la foto de l’immigrant salvadorenc ofegat al costat de la seva filla al riu Grande. 

També van reclamar el protagonisme que s’espera d’ells el senador Cory Booker i, en menor mesura, Beto O'Rourke, l’excongressista que va despertar l’entusiasme entre les bases demòcrates durant el seu fracassat intent d’arrabassar-li l’escó de senador al republicà Ted Cruz en les legislatives del 2018. O'Rourke s’ha anat diluint com un terròs de sucre a mesura que la campanya prenia altura. Parc en propostes i manierista en les formes, va ser correcte i poc més, lluny del carisma de tots aquells que s’entossudeixen a veure'l com el nou Obama. 

Booker és un candidat més sòlid. Exalcalde de Newark (Nova Jersey) amb un currículum acadèmic brillant, tendeix a parlar de vegades com un profeta, com si amb el civisme i l’amor al proïsme n’hi hagués prou per curar els mals del nostre temps, tot i que també té programa per combatre les disparitats del sistema penal o el racisme estructural. 

Tant Castro com O'Rourke i Booker van parlar de vegades en espanyol, força macarrònic però comprensible, en una picada d’ullet a l’electorat de Florida. La immigració, la desigualtat econòmica i la sanitat van dominar el debat. “Hem de deixar de ser el partit de les elits”, va dir l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, que es va obrir pas metafòricament a colzades per intervenir diverses vegades quan no li havien donat la paraula. Juntament amb Warren va ser el més combatiu de tots. “¿Per a qui està funcionant aquesta economia?”, va preguntar retòricament la senadora. “Funciona per a un sector cada vegada més raquític a dalt de tot de la piràmide. Això és corrupció, purament i planerament. Necessitem canvis estructurals”. 

Notícies relacionades

Més discreta va ser la nit de la congressista Tulsi Gabbard, que ha fet de la seva oposició al’intervencionisme militar a l’estranger la bandera de la seva campanya; del governador de Washington, Jay Inslee, el candidat de la lluita contra la crisi climàtica; el congressista Tim Ryan, que es presenta com la veu de les comunitats oblidades del Cinturó Industrial; la senadora centrista Amy Klobuchar, que aspira a exercir de pont amb els republicans; i l’excongressista estatal, John Delaney, un dels que estan cridats a abandonar aviat la carrera. 

Aquest dijous es viurà el plat fort d’aquest primer debat, amb la participació de Biden, Sanders i Kamala Harris, tres dels favorits. Molt probablement Trump els estarà escoltant. Ahir a la nit es va passar el debat tuitejant i no li devia agradar gens que es parlés tan poc d’ell. Passada la mitja hora de l’inici, va tuitejar: “¡Avorrit!”