REUNIÓ DE MINISTRES DE DEFENSA

L'OTAN colla Rússia pel Tractat nuclear

Els ministres de defensa acorden aplicar mesures polítiques i militars si Moscou no compleix l'acord per al 2 d'agost

El secretari general dels aliats, Jens Stoltenberg, titlla d'irresponsable el comportament del Govern de Vladímir Putin

zentauroepp48818104 defence ministers during the nato defence ministers meeting 190627143954

zentauroepp48818104 defence ministers during the nato defence ministers meeting 190627143954 / ARIS OIKONOMOU

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Fa mesos (sense cap èxit) que l’Aliança Atlàntica urgeix Rússia que compleixi el Tractat per a l’eliminació d’armes nuclears de mitjà i curt abast (INF en les sigles en anglès) que va firmar amb elsEstats Units i que durant més tres dècades ha sigut la pedra angular del control d’armes. Poc més d’un mes abans que expiri el termini donat per Washington, el 2 d’agost, els ministres de defensa han acordat aquest dimecres una bateria de mesures amb què respondran si el Govern de Vladimir Putin no fa un gir i destrueix de forma verificable els seus míssils SSC-8. 

“Els ministres han confirmat que no tenim intenció de desplegar nous míssils terrestres a Europa i no imitarem el que fa Rússia” però “hem de mantenir una defensa creïble i dissuasiva” i per això “considerarem una sèrie de mesures potencials”, ha anunciat el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, al final de la primera jornada de la reunió ministerial de defensa que es fa a Brussel·les i a la qual ha assistit també la ministra espanyola, Margarita Robles. 

Entre aquestes potencials mesures de resposta, el polític noruec ha esmentat nous exercicis militars i altres mesures de vigilància, reconeixement i intercanvi d’intel·ligència entre els 29 països aliats. “Només s’aplicaran si Rússia no compleix. El 2 d’agost no hi haurà més acord llevat que compleixin de forma verificable”, ha insistit. 

Amenaça a la seguretat

Notícies relacionades

I és que, la situació afirmen a l’OTAN, no pot continuar indefinidament. “No pot ser que els Estats Units respectin el tractat i que Rússia segueixi vulnerant-lo” perquè “és una amenaça per a la nostra seguretat”, ha avisat acusant Rússia de continuar produint i desplegant nous míssils. “En algun moment hem de deixar clar que un acord de control d’armes no serveix si només una de les parts el compleix”, ha afegit amb referència al pacte que van firmar els Estats Units i Rússia fa més de tres dècades.

Els senyals que arriben del Kremlin no indiquen, no obstant, un possible canvi d’actitud de Rússia però el bàndol aliat insisteix que hi ha temps perquè assumeixin la seva responsabilitat, aprofitin la finestra d’oportunitat de cinc setmanes i salvin el tractat. “És possible salvar-lo”, ha insistit Stoltenberg. La primera ocasió per mesurar les possibilitats reals tindrà lloc la pròxima setmana amb la celebració un Consell OTAN-Rússia a Brussel·les.