NOVES QUEIXES DEL LÍDER DE LA CASA BLANCA

Trump arremet contra Europa abans de la cimera del G-20 al Japó

El president nord-americà assegura que la UE "tracta els EUA pitjor que la Xina"

zentauroepp48681331 file photo  u s  president donald trump speaks during a join190618174719

zentauroepp48681331 file photo u s president donald trump speaks during a join190618174719 / Kevin Lamarque

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Un dia abans de viatjar al Japó per assistir a la cimera del G-20 a Osaka, el president dels Estats Units ha tornat a sembrar la discòrdia a l’arremetre contra els seus aliats i rivals internacionals. En una entrevista amb 'FoxBusiness’, Donald Trump va carregar contra la Unió Europea per les seves polítiques antimonopolistes, va amenaçar la Xina amb nous aranzels i va acusarAlemanya  de “donar milers de milions a l’enemic” (Rússia) mentre es resisteix a complir els seus compromisos amb l’OTAN. Això en el pla extern perquè també hi va haver espart per al president de la Reserva Federal o les tecnològiques nord-americanes, a les quals va acusar de privilegiar les veus demòcrates i va amenaçar de portar-les davant dels tribunals. 

Fins i tot per als estàndards de Trump, va ser una diatriba particularment càustica que li podria servir per fixar el to de la cimera dels 20 països més industrialitzats del món. La reunió d’Osaka girarà entorn dels grans desafiaments econòmics, centrats actualment en les guerres aranzelàries llançades per la Casa Blanca, una política proteccionista que està fent efecte en els intercanvis comercials i el creixement mundial. Però fora de l’agenda formal, hi ha altres temes més peremptoris, com la tensió amb l’Iran i el futur de l’acord nuclear, la paràlisi de les negociacions amb Corea del Nord o les converses amb la Xina per resoldre la disputa comercial. 

Trobades bilaterals

Notícies relacionades

Poc s’espera de les reunions plenàries, que solen tancar-se amb comunicats genèrics i bastant descafeïnats. El veritable interès se centrarà en les trobades bilaterals. Trump es reunirà amb el líder xinès Xi Jingping, el rus Vladímir Putin, el turc Recep Tayyip Erdogan, el japonès Shinzo Abe o l’hereu al tron saudita, Mohammed bin Salman

En principi no se n’ha anunciat cap de bilateral amb els líders europeus, tot un reflex de la fredor que presideix les relacions transatlàntiques des que el republicà va arribar a la Casa Blanca. “Europa ens tracta pitjor que a la Xina”, va dir Trump dimecres. “Les nacions europees s’han posat d’acord per aprofitar-se dels EUA”. Les seves crítiques es van acarnissar especialment amb la comissària de la Competència, Margrethe Vestager, que ha obert diversos litigis antimonopolístics contra companyies com Google o Facebook. “Segurament ella odia als EUA més que cap altra persona que jo hagi conegut”, va afirmar el líder nord-americà sense arribar a pronunciar mai el nom de Vestager. D’Alemanya va dir que és un país "morós" i va criticar els seus acords energètics amb Rússia.