VIOLÈNCIA ULTRADRETANA

El terrorisme neonazi torna a colpejar Alemanya

El principal sospitós detingut confessa haver assassinat a trets el polític alemany Walter Lübcke indignat per la seva defensa de l'acollida de refugiats

zentauroepp48803395 file in this june 13  2019 file photo a picture of walter lu190626103602

zentauroepp48803395 file in this june 13 2019 file photo a picture of walter lu190626103602 / Swen Pfoertner

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou

La nit del passat 2 de juny el polític conservador alemany Walter Lübcke es passejava tranquil·lament per la terrassa de casa seva a Wolfhagen quan un home el va assaltar i li va disparar al cap a curta distància. Poques hores després un familiar va trobar el seu cos encara amb vida, però després de portar-lo a l’hospital va morir a causa de les ferides. La seva mort suposa el primer crim de sang d’un nou terrorisme ultradretà que torna a colpejar Alemanya.

Lübcke va ser assassinat per la seva política d’acollida de refugiats. Així ho va confirmar ahir a la policia el principal sospitós de cas, Stephan E., un neonazi detingut la setmana passada. Segons han avançat els mitjans ‘NDR’, ‘WDR’ i ‘Süddeutsche Zeitung’, aquest radical ja fitxat per les autoritats va assegurar durant el seu interrogatori haver actuat sol, sense còmplices i indignat per la defensa del dret a l’asil del polític regional de la conservadora Unió Demòcrata Cristiana (CDU).

No obstant, la policia té indicis de la participació de més persones. “Aquest no és el final de la investigació d’aquest assassinat polític”, ha confirmat el ministre de l’Interior, Horst Seehofer. La fiscalia investiga el cas com un assassinat polític amb rerefons ultradretà.

President del consell regional del districte de Kassel, Lübcke va començar a rebre amenaces de mort el 14 d’octubre del 2015, quan en un acte polític especialment caldejat va defensar la gestió migratòria de la cancellera Angela Merkel i va assegurar que qui no compartís els valors cristians de respecte i convivència “podia anar-se’n del país”. Les seves paraules van indignar els sectors més radicals del país que el van posar en el punt de mira. Aquest febrer un vídeo de l’acte va tornar a circular per blogs i pàgines web.

Cercle neonazi

El fiscal general federal Peter Frank ha informat als membres de la comissió d’Interior del Bundestag, el Parlament alemany, que tot i que es van trobar i van confiscar “molts objectes d’evidències” a la casa del detingut entre aquests no hi hal’arma del crim. El confés autor del’assassinat  tampoc ha donat detalls sobre el parador d’aquesta pistola amb un calibre de nou mil·límetres.

Notícies relacionades

Des de fa dies la premsa alemanya ha revelat la possible vinculació de Stephan E. amb grups violents neonazis, una cosa que la fiscalia continua investigant. D’altra banda, l’Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució, els serveis d’intel·ligència interns del país, ja han confirmat que el detingut ja va estar fitxat i en vigilància fa anys. Tot i això, més tard no va ser classificat com a perill d’extrema dreta i se'l va perdre de vista. El president dels serveis secrets, Thomas Haldenwang, ha informat que l’assassí no era un dels seus agents dobles.

Col·laborador del partit neonazi NPD i associat a‘Combat 18’, braç armat de la cèl·lula Blood and Honour, va ser condemnat el 1995 a sis anys de presó per un atac bomba contra un centre de refugiats a prop de Wiesbaden i el 2009 va ser detingut per atacar un acte sindical. Segons els mitjans, el nom de Stephan E. també va ser esmentat en el transcurs del judici al grup Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU), el grup terrorista neonazi més sanguinari de la història recent d’Alemanya.