TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

L'Iran, després de les sancions a Khamenei: "La Casa Blanca pateix un retard mental"

Teheran adverteix els EUA que les sancions al líder suprem acaben amb la diplomàcia

John Bolton, l'assessor de seguretat de Trump, ha anunciat que el president nord-americà "manté la porta oberta a negociacions reals"

IRN04  TEHERAN  IRAN   08 02 2019 - El lider supremo de Iran  Ali Jamenei  se dirige a los miembros de la Fuerza Aerea irani  este viernes  en Teheran  Iran  Jamenei insto hoy a no confiar en Europa  en medio de negociaciones entre las autoridades iranies y los paises europeos para mantener el comercio con Teheran pese a las sanciones estadounidenses  EFE  Prensa Lider Irani FOTO CEDIDA SOLO USO EDITORIAL PROHIBIDA SU VENTA

IRN04 TEHERAN IRAN 08 02 2019 - El lider supremo de Iran Ali Jamenei se dirige a los miembros de la Fuerza Aerea irani este viernes en Teheran Iran Jamenei insto hoy a no confiar en Europa en medio de negociaciones entre las autoridades iranies y los paises europeos para mantener el comercio con Teheran pese a las sanciones estadounidenses EFE Prensa Lider Irani FOTO CEDIDA SOLO USO EDITORIAL PROHIBIDA SU VENTA / PRENSA LIDER IRANI (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’Iran s’ha afanyat a respondre a les sancions imposades pels EUA al líder suprem, Ali Khamenei. El règim de Teheran ha advertit a Washington que les sancions suposen el final de la diplomàcia entre els dos països, ha assenyalat el portaveu del Ministeri d’Exteriors iranià, Abbas Mousavi. Més contundent ha sigut el president iranià, Hassan Rouhani, que ha afirmat que la Casa Blanca "pateix un retard mental", un insult que l’Iran ha utilitzat en el passat per referir-se a Donald Trump.

En un discurs televisat,Rouhaniha afirmat que les sancions de Washington a Khamenei no prosperaran perquè el líder suprem no té béns a l’estranger. Així mateix, ha considerat que les sancions demostren la "desesperació" de Washington i evidencien que "la Casa Blanca pateix un retard mental".

El president dels EUA, Donald Trump, va imposar aquest dilluns sancions a Khamenei, així com a la seva oficina i a vuit comandants de la Guàrdia Revolucionària, i aquesta setmana s’ampliaran al cap de la diplomàcia iraniana, Mohammad Javad Zarif.

Les sancions "inútils" imposades aKhameneiiJavad Zarifsuposen "el tancament permanent del camí de la diplomàcia" per part del "Govern desesperat dels EUA", ha assenyalat Mousavi a Twitter. "El Govern de Trump està destruint tots els mecanismes internacionals establerts per mantenir lapaui laseguretat mundials", ha afegit el portaveu de la diplomàcia iraniana.

Les sancions imposades per Washington bloquegen "qualsevol propietat i interessos" que Khamenei pugui tenir sota jurisdicció dels EUA i també afecten la seva oficina i qualsevol persona que el Tresor decideixi convenient castigar pel seu paper com a "funcionari estatal de l’Iran", es detalla en el text del decret.

Negociació nuclear

Per la seva part, l’assessor de seguretat de Trump, John Bolton, ha anunciat que el president "manté la porta oberta a negociacions nuclears reals" amb l’Iran. Bolton es troba a Jerusalem, on se celebra la cimera tripartida d’assessors de seguretat dels EUA, Rússia i Israel. 

El nou diàleg, ha assenyalat, ha d’aconseguir "posar fi de forma verificable i completa al programa d’armes nuclears iranià, al seu desenvolupament de sistemes d’enviament de míssils balístics, al seu recolzament al terrorisme internacional i a la resta del seu comportament maligne a tot el món. Tot el que l’Iran ha de fer és entrar per aquesta porta", ha dit l’enviat de Trump.  

A més, Bolton ha condemnat les "provocacions de l’Iran, que inclouen atacs i amenaces a actius nord-americans a l’Orient Mitjà,", i són la manifestació externa de la principal amenaça que suposa Teheran: "El seu continu intent de desenvolupar armes nuclears", i ha recordat que "en uns dies, potser a finals de setmana, l’Iran amenaça de superar els límits clau imposats per l’inadequat acord nuclear". 

Trump continuarà pressionant

Poc abans de firmar aquest decret, Trump va assegurar als periodistes que els EUA continuaran "augmentant la pressió a l’Iran. No poden tenir mai una arma nuclear". "No busquem unconflicteamb l’Iran ni amb cap altre país. Crec que hem demostrat molta contenció, però això no significa que en demostrem en el futur", va advertir el mandatari.

Malgrat tot,Trumpli va allargar la mà al líder suprem per negociar amb ell una sortida a les tensions, una oferta que ha sigut rebutjada fins ara. "Ens encantaria poder negociar un acord si ells volen [...]. Haurien de [decidir-ho] aviat", va assenyalar.

ElsEUAi l’Iranes troben en un moment d’elevada tensió, que ha anat augmentat en les últimes setmanes fins al punt que, després de la demolició iraniana d’un dron nord-americà al golf Pèrsic, Trump va assegurar que havia frenat en l’últim moment un pla d’atac selectiu contra l’Iran que hauria causat uns 150 morts.

L’ONU crida a la contenció

Notícies relacionades

Precisament aquesta escalada de tensió ha portat el Consell de Seguretat de l’ONU a demanar contenció als dos països.  "Els membres del Consell de Seguretat apressen les parts implicades i tots els països de la regió [del golf Pèrsic] que exercitin la màxima contenció i que prenguin mesures i accions per reduir la tensió", assenyala un comunicat llegit després d’una reunió a porta tancada d’aquest òrgan, celebrada a petició dels EUA.

En aquesta reunió, a la qual no ha sigut convidat l’Iran, els EUA han compartit proves que segons el seu representant davant de l’ONU Jonathan Cohen demostren la implicació iraniana en els atacs contra les embarcacions al golf Pèrsic, així com que el dron dels EUA enderrocat per la República Islàmica no estava sobrevolant territori iranià.