ANUNCI DE TRUMP

Els EUA imposen noves sancions a l'Iran després d'haver avortat l'atac militar

Els nous càstigs se centren en el líder suprem iranià i altres alts càrrecs del règim

zentauroepp48782707 us president donald trump shows an executive order on sancti190624194910

zentauroepp48782707 us president donald trump shows an executive order on sancti190624194910 / MANDEL NGAN

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

No cessa la pressió nord-americana sobre l’Iran. Quatre dies després que Donald Trump avortés a última hora els plans militars per castigar Teheran per la demolició d’un dels seus avions espia no tripulats a l’estret d’Ormuz, la Casa Blanca ha imposat noves sancions sobre l’Estat persa, sotmès a una inclement campanya de guerra econòmica des que Washington va trencar l’any passat unilateralment l’acord nuclear firmat per l’Iran amb les grans potències. Aquesta vegada les sancions recauen sobre ellíder suprem iranià i altres alts càrrecs del règim. Tot i que la pressió econòmica continua, s’ha rebaixat el to de la retòrica que emana des de Washington. Trump va dir diumenge que està disposat a negociar sense precondicions amb Teheran. 

El president ha definit les noves sancions com a “contundents” i ha dit que són part de la resposta a les “agressives accions iranianes” de les últimes setmanes. Washington ha acusat Teheran d’atacar quatre petroliers a l’estret d’Ormuz, per on circula el 30% del cru mundial, i de fer caure un RQ-4 Global Hawk, un dron espia suposadament dissenyat per burlar-se dels radars enemics. Tot i que Teheran continua negant el sabotatge dels barcos de càrrega, s’ha atribuït l’autoria de l’avió abatut, que segons els seus militars havia envaït l’espai aeri iranià, una versió que disputa la Casa Blanca. 

“Continuem augmentant la pressió sobre l’Iran”, ha assegurat Trump al firmar per decret la nova ronda de sancions. “Mai permetrem que l’Iran aconsegueixi una bomba nuclear”.Les noves mesures punitives se centren en l’aiatol·là Ali Khamenei i diversos comandants que els EUA responsabilitzen dels últims atacs. Pretenen vetar el seu accés al sistema financer. “Serviran per bloquejar milers de milions en actius”,ha dit el secretari del Tresor, Steven Mnuchin. També s’ha sancionat el ministre d’Exteriors iranià, Javad Zarif.

Càstig a les expotaciones

Notícies relacionades

No li quedaven gaires opcions als EUA per continuar sufocant l’economia iranià. El 80% del seu teixit productiu ja estava sota sancions, segons el secretari d’Estat, Mike Pompeo. Gairebé unmiler d’entitats i individusiranians ja han sigut sancionats, una llista que inclou des delsbancsfins a lesaerolíniespassant per lamarina mercant. Al maig la Casa Blanca va castigar les exportacions iranianes d’acer, alumini, ferro i coure, i va acabar amb les exempcions concedides a països com laXinai l’Índiaperquè continuessin comprant cru iranià. L’embargament s’està encruelint amb els 81 milions d’habitants del país. Està previst que la seva economia contregui aquest any un 6% del PIB, després de caure un 4% l’any passat, segons l’FMI. La inflació s’ha disparat fins al 37%, cosa que està afectant el preu dels productes bàsics.

Teheran ha reiterat que no negociarà amb els EUA fins que es reverteixin les sancions i els seus militars han advertit que no els tremolarà el pols si les forces nord-americanes tornen a acostar-se al seu territori. El nou pas de rosca de la Casa Blanca coincideix amb el viatge de Pompeo a l’Aràbia Saudita i Emirats, on s’ha reunit amb el seu lideratge per informar-los de les intencions nord-americanes de mantenir la campanya de “màxima pressió” contra l’Iran. L’Administració Trump també està estudiant la idea de crear una força internacional per protegir els barcos que transiten per l’estret d’Ormuz, una iniciativa que es discutirà a finals d’aquesta setmana en la reunió del G-20 al Japó.