decisió judicial

El Govern britànic haurà de revisar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

Londres haurà de comprovar abans de donar llicències si el pais àrab viola la llei humanitària internacional, com és en el cas del Iemen

zentauroepp48712165 a demonstrator holds a placard outside the court of appeal r190620155703

zentauroepp48712165 a demonstrator holds a placard outside the court of appeal r190620155703 / SIMON DAWSON

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern del Regne Unit haurà de revisar la venda d’armes a l’Aràbia Saudita tenint en compte si el país àrab ha violat la llei humanitària internacional, ha disposat el Tribunal d’Apel·lacions britànic. La decisió de la cort, que crea precedent, és una victòria per a la Campanya contra el Comerç d’Armes (CAAT, en anglès), que va demanar examinar si Londres havia fet les comprovacions requerides en la seva normativa abans d’aprovar les actuals llicències d’exportació d’armament a Riad.

El ministre de Comerç Internacional, Liam Fox, ha declarat a la Cambra dels Comuns que l’Executiu "no està d’acord" i "recorrerà" el dictamen, que considera "il·legal" part del procediment aplicat per concedir els permisos. Ha confirmat, no obstant, que, "mentre s’examinen les conseqüències del veredicte,no s’atorgaran noves llicències d’exportació a l’Aràbia Saudita ni als seus socis de coalició que puguin ser utilitzades en el conflicte al Iemen". El tribunal ha explicat que el dictamen no significa que el Regne Unit hagi "de suspendre immediatament" les vendes ja aprovades a l’Estat àrab, sinó que ha de "revaluar" les llicències concedides i "sospesar futurs riscos" segons una anàlisi exhaustiva de la conducta de l’Aràbia Saudita.

La CAAT va demanar una revisió judicial de la concessió de permisos d’exportació al país del Golf al valorar que el Govern conservador estava incomplint el seu propi reglament, que exigeix no vendre armament si hi ha "un clar risc que pot ser utilitzat en violació de la llei humanitària internacional".

Avaluació concloent

Al comunicar la seva decisió, el magistrat Terence Etherton ha constatat que l’Executiu "no va fer cap avaluació concloent sobre si la coalició liderada per l’Aràbia Saudita havia comès violacions de la llei humanitària internacional en el passat, durant el conflicte del Iemen". El dictamen assenyala que "la qüestió de si hi va haver un patró històric de violacions de la legislació humanitària internacional per part de la coalició, i de l’Aràbia Saudita en particular, havia de ser examinada". Diu a més que, tot i que no s’hagués pogut aclarir cada incident, el tribunal "té clar" que aquesta pregunta s’hauria pogut contestar en "molts casos", o almenys "s’hauria d’haver intentat".

Notícies relacionades

Un portaveu de la CAAT, Andrew Smith, ha saludat la decisió judicial però ha lamentat que s’hagi hagut de recórrer a la Justícia "per obligar el Govern a seguir les seves pròpies normes". "El règim de l’Aràbia Saudita és un dels més brutals i repressius del món i, no obstant, durant dècades ha sigut el principal comprador d’armes del Regne Unit", que ofereix el seu suport polític i militar "sense crítiques", ha declarat. "Els bombardejos (al Iemen) han creat la pitjor crisi humanitària del món. Les empreses d’armes del Regne Unit s’han beneficiat a tota hora. Les vendes d’armes s’han d’aturar immediatament", ha manifestat Smith.

La portaveu laborista d’Exteriors, Emily Thornberry, ha dit que el dictamen "demostra el que el Partit Laborista ha mantingut durant anys, que els ministres han ignorat les proves que l’Aràbia Saudita estava violant la llei humanitària internacional al Iemen". "Ara necessitem investigació parlamentària o pública (independent) per establir com això ha pogut passar i quins ministres van ser responsables d’aquesta violació de la llei", ha agregat.