DRETS HUMANS A VENEÇUELA

Bachelet es veu amb la primera línia del madurisme

L'alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans s'entrevistarà amb les víctimes de l'Estat

També té previst trobar-se amb Nicolás Maduro i Juan Guaidó

zentauroepp48720252 ame5176  caracas  venezuela   20 06 2019   la alta comisiona190620212113

zentauroepp48720252 ame5176 caracas venezuela 20 06 2019 la alta comisiona190620212113 / MIGUEL GUTIERREZ

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Al mig d’una Caracas sacsejada per diferents protestes de carrer, l’alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, es va reunir amb la primera línia del madurisme. L’expresidenta xilena va conversar en privat amb els ministres de l’Interior i de Defensa, Néstor Reverol i Vladimir Padrino, el comandant estratègic operacional de les Forces Armades, Remigio Ceballos i la ministra del Servei Penitenciari, Iris Valera.

La dirigent  socialista va estar acompanyada pel cap de l’ONU a Veneçuela, Peter Grohmann; i pel secretari executiu del Consell Nacional de Drets Humans del país, Larry Devoe. La cita va tenir lloc a la seu del ministeri d’Afers Exteriors.

El vicepresident sectorial per a la Planificació de Veneçuela, Ricardo Menéndez, li va entregar a Bachelet dades sobre "com afecta al poble de Veneçuela el bloqueig econòmic, unilateral i il·legal implantat pels Estats Units". També van denunciar "el robatori dels recursos veneçolans que estan sota el control de països aliats dels EUA i va explicar com aquests recursos es podrien convertir en metges, medicines d’alt cost, educació, aliments, entre d’altres".

Bachelet té previstes trobades al Palau de Miraflores amb Nicolás Maduro i amb el número dos del Govern i president de l’Assemblea Constituent, Diosdado Cabello. En el marc de la seva atapeïda agenda es va veure amb el fiscal general designat per l’Assemblea nacional constituent, Tarek William Saab, que el va informar sobre l’existència de gairebé 7000 casos en curs sobre presumptes violacions dels drets humans. "Hi ha 261 acusacions, 666 arxius fiscals, 596 funcionaris acusats, i de moment, 104 condemnes. Els altres casos estan en la fase d’investigació", va dir.

Altes expectatives

Les organitzacions socials que treballen en defensa dels presos polítics tenen altes expectatives amb la trobada amb Bachelet. Alfredo Romero, director de l’oenagé Fòrum Penal Veneçolà va dir que li demanarà que redobli els seus esforços perquè l’Estat alliberi les persones detingudes per dissentir amb el Govern. L’exmandatària també escoltarà el cos diplomàtic acreditat a la capital. L’alta comissionada oferirà la seva primera visió de la seva visita a Caracas abans de marxar. "Vinc a escoltar totes les veus", va dir. Al juliol es coneixeran les seves conclusions. No obstant, una enquesta d’Hercon Consultores dona compte que un 57% dels entrevistats desconfia de la imparcialitat de l’enviada de l’ONU. Félix Sejas, d’una altra enquestadora, Delphos, va estimar que amb la seva presència a Caracas "pot abonar el terreny per augmentar la pressió sobre el Govern perquè millori algunes condicions de drets humans, perquè vegi necessari cedir en algunes taules diplomàtiques o per portar-lo a acceptar una negociació seriosa".

Notícies relacionades

L’alta comissionada té plantejat reunir-se aquest divendres amb Juan Guaidó, el dirigent parlamentari a qui els Estats Units i 54 Governs van reconèixer com a ‘president encarregat’ de Veneçuela. Guaidó divendres va convocar la societat a fer una demostració de força als carrers per comunicar a la visitant la profunditat de la crisi.

Abans de les mobilitzacions opositores de divendres, Caracas va ser escenari de protestes de mestres, professors universitaris, petroliers i representants de la societat civil.