Vox i els nacionalistes flamencs compartiran grup polític a l'Eurocambra

Els Conservadors i Reformistes Europeus voten aquest dimecres sobre la incorporació del partit ultradretà espanyol

L'ex primer ministre romanès Dacian Ciolos presidirà el grup liberal Renovar Europa amb Luis Garicano, de C's, com a vicepresident

zentauroepp48677976 file photo  supporters of spain s far right party vox wait f190619134432

zentauroepp48677976 file photo supporters of spain s far right party vox wait f190619134432 / Susana Vera

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’engranatge del Parlament Europeu continua preparant-se per a la nova legislatura que arrenca el 2 de juliol a Estrasburg. El nou grup liberal, rebatejat Renovar Europa, ha sigut l’últim a elegir aquest dimecres el seu nou cap de files que serà finalment l’exprimer ministre romanès, Dacian Ciolos. Els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) completaran el tràmit també aquest dimecres amb l’elecció dels seus dos copresidents i la incorporació de Vox al grup, en què compartirà grup amb els nacionalistes flamencs de la N-VA.

Ciolos, que va ser comissari d’Agricultura durant el mandat del portuguès José Manuel Durao Barroso, ha sigut elegit amb 65 vots davant els 41 que ha rebut l’holandesa Sophie In’tVeld. A partir del 2 de juliol el que va ser primer ministre de Romania entre el 2015 i el 2017 liderarà el tercer grup més potent de la cambra amb 108 escons i se sumarà a la conferència de presidents a l’alemany Manfred Weber (PPE), l’espanyola Iratxe García (Socialistes i Demòcrates) Iratxe García i als ecologistes Philip Lamberts i Ska Keller, que copresidiran els Verds. 

Inicialment era l’exministra francesa i cap de llista de La República en Marxa en les eleccions del 26-M, Nathalie Loiseau, la candidata cridada a presidir el nou grup liberal europeu. No obstant, les seves inoportunes crítiques a enemics i membres del grup –es va referir a Weber com a "ectoplasma" i va malparlar de Verhoftstadt i in’t Veld– en una trobada amb periodistes van acabar amb les seves aspiracions en el que la premsa francesa va denominar com a "suïcidi polític". 

"Renovar Europa és més que el tercer grup més gran del Parlament Europeu. És una nova esperança per a Europa i per als europeus", ha destacat Ciolos després de ser elegit amb el recolzament de la potent delegació francesa. A més del nou líder del grup, els liberals també han elegit els set vicepresidents que acompanyaran Ciolos i entre els quals figura el cap de la delegació de Ciutadans, Luis Garicano, que serà el vicepresident econòmic del grup.

La N-VA seguirà a ECR

La cuina parlamentària continuarà treballant aquesta tarda amb l’elecció dels dos copresidents que lideraran els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR). A més, el grup votarà la incorporació del partit d’extrema dreta Vox a les seves files. Malgrat que en aquest grup també s’asseuen els nacionalistes flamencs de la N-VA, que han donat cobertura a l’expresident català Carles Puigdemont des que va arribar a Bèlgica i disposaran de tres eurodiputats durant la nova legislatura, fonts del grup ECR no esperen "cap problema" per incorporar els 3 eurodiputats amb qui irromp a l’Eurocambra la formació d’ultradreta espanyola. En el grup compartiran grup amb l’ultraconservador polonès Llei i Justícia (PIS) i els conservadors britànics, entre d’altres. 

En les últimes setmanes, els nacionalistes flamencs havien obert un debat intern per decidir si seguir en el grup o provar de crear-ne un de nou amb altres formacions secessionistes. Les dificultats per formar grup propi –aconseguir 25 eurodiputats d’almenys 7 països– els han portat a decidir seguir en aquest grup.

Notícies relacionades

“L’ECR és un grup molt divers que explícitament garanteix als seus membres la llibertat més gran possible: llibertat de vot i de comunicació. Així que la N-VA podrà seguir el seu propi camí i mantenir les nostres pròpies posicions polítiques”, ha argumentat la formació que comptarà amb el fins ara president de Flandes, Geert Bourgeois, com a eurodiputat. 

En declaracions a VRT News i després de la decisió adoptada per la seva formació dimarts, Bourgeois ha indicat que la incorporació de Vox no suposarà cap problema per a ells –“mantindrem la nostra opinió i ho saben”– i que el treball és més aviat una aliança tècnica de partits.