GRAN MÍTING A ORLANDO (FLORIDA)

Trump inicia la seva campanya de reelecció acusant els demòcrates de voler destruir els EUA

El president utilitza el mateix to i la mateixa estratègia que el va portar a la Casa Blanca el 2016

6ce729d4-17ff-4def-8568-e5466394b0f0-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Quatre anys i dos dies després d’irrompre en la política nord-americana com un meteorit desbocat pel qual ningú donava un cèntim, Donald Trump ha iniciat oficialment la seva campanya de reelecció per a les presidencials del 2020. Aquesta vegada, no ha sigut a Nova York sinó a Florida i, en lloc de comparèixer davant d’un grapat d’empleats, turistes i figurants com els que el van acompanyar en la presentació de la seva candidatura el 2015, el president ha sigut rebut a Orlando per gairebé 20.000 entusiastes que han omplert a vessar un dels poliesportius de la ciutat. El que no ha canviat és el discurs d’aquests últims anys. Trump ha carregat contra la premsa, els demòcrates i la classe política, mentre es presentava com un home del poble perseguit pel sistema

Res suggereix que el republicà pretengui moure’s un centímetre del to i els missatges que tan bons resultats li van donar el 2016. Parla per al seu electorat i ningú més. Ni tan sols variarà a penesl’eslògan de la seva campanya:de ‘Fem gran Amèrica’ passa a ‘Mantinguem Amèrica gran’. La principal diferència és que Trump compta ara amb una campanya molt més ben finançada i organitzada que fa quatre anys, en gran manera pel recolzament del Comitè Nacional Republicà. I ja no en tenen prou a posar del revés els altres, sinó que haurà de defensar també la seva gestió davant d’un país que majoritàriament la desaprova. “Hem aconseguit més que qualsevol altre president en els primers dos anys i mig de mandat i sota unes circumstàncies amb què cap altre ha hagut de bregar”, va dir Trump abans de recrear-se en les dades pròsperes de l’ocupació, la rebaixa d’impostos o la massiva desregulació empresa pel seu Govern. 

Com sol ser la norma, el capítol dedicat a enaltir les seves polítiques no va ser més que un punt i a part passatger en un discurs més dedicat a passar comptes que a vendre propostes de futur. Trump va dir que havia viscut “sota setge” des que va arribar a la Casa Blanca, perseguit per una trama russa a què va tornar a referir-se com una “estafa”,i maltractat per una nebulosa d’enemics. “Realment van contra vosaltres”, li va dir al públic. “Van provar d’esborrar el vostre vot i el llegat de la campanya i les eleccions més grandioses que probablement hagi viscut aquest país”. Per moments, va fer la sensació que el temps s’havia aturat. Trump va esmentar mésHillary Clinton que els seus potencials rivals demòcrates per al 2020, a la qual cosa el públic va respondre entusiasmat amb el ja clàssic “tanquin-la”. 

Això no treu que dediqués bona part de l’al·locució a presentar els seus rivals amb caires apocalíptics, com si fossin una mena de reencarnació de l’anticrist, la mateixa estratègia que va utilitzar en les legislatives del 2018. “Als nostres oponents demòcrates radicals els mou l’odi, els prejudicis i la ira. Volen destruir-vos i volen destruir el nostre país tal com el coneixem”, va dir provant de motivar les seves bases. També els va acusar de voler enfonsar la democràcia i imposar el socialisme. 

Dels 23 candidats que aspiren a arrabassar-li la Casa Blanca, només va dedicar unes paraules als dos homes que comanden les enquestes: l’exvicepresident, Joe Biden, que va tornar a anomenar “Soporífer Joe”,i el senador Bernie Sanders, a qui es va referir com “el boig Sanders”.Més tard el senador li va respondre amb una rèplica en la qual va definir el seu discurs com “una hora i mitja de mentidestergiversacions i absolutes tonteries”. 

Trump es va presentar novament com el gran regenerador de la política nord-americana. Va dir haver “drenat el pantà de corrupció” de Washington, trencant suposadament el vincle entre els interessos especials i la classe política, quan la seva Administració ha contractat més de 350 lobbistes al servei de les grans indústries del país, segons ‘The Washington Post’. Va enarborar les seves polítiques immigratòries, el pols comercial amb la Xina i la mà dura cap a Veneçuela i Cuba, un assumpte que ressona especialment entre l’electorat hispà de Florida, un dels estats on es decideixen les eleccions. 

Notícies relacionades

De cara al futur, no va anunciar cap novetat en el seu programa, tot i que aquest mateix dilluns va dir a les xarxes socials que pretén deportar ben aviat “milions” d’immigrants indocumentats, una aspiració que molts han qüestionat per les limitacions que enfronten les agències del ram a causa de la crisi que es viu a la frontera. 

Tot i que el míting de dimarts va servir per oficialitzar la campanya de reelecció, Trump ha estat en campanya des que va arribar a la Casa Blanca. De fet, va enviar formalment la documentació per presentar-se a un segon mandat el mateix dia de la seva investidura el 2016. No hi ha dubte que els mítings li aporten la calor i la pau que no troba a Washington. A les enquestes, continua tenint la desaprovació de la majoria de l’electorat, però ara ja ningú s’atreveix a riure’s de les seves opcions. De fet, són molts els experts que creuen que guanyarà la reelecció llevat que el panorama econòmic canviï substancialment o els demòcrates trobin un candidat capaç d’aixecar passions, una cosa que no s’entreveu avui.