LA CRISI VENEÇOLANA

Bachelet arriba a Caracas per reunir-se amb Maduro i Guaidó

L'alta comissionada de Drets Humans de l'ONU ha d'emetre un informe sobre la situació al país

zentauroepp48693025 caracas  venezuela  18 06 2019   trabajadores petroleros se 190619182104

zentauroepp48693025 caracas venezuela 18 06 2019 trabajadores petroleros se 190619182104 / RAYNER PENA

1
Es llegeix en minuts
Buenos Aires

La política veneçolana torna a tensar-se a l’espera de l’alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet. L’expresidenta xilena ha d’aterrar a Caracas aquest dimecres i quedar-se al país fins divendres. Després farà públic el seu informe sobre la situació dels drets humans sota l’era madurista.

Bachelet, d’origen socialista, es trobarà amb Nicolás Maduro al Palau de Miraflores. També té previst reunir-se amb el líder parlamentari Juan Guaidó, a qui els Estats Units i 54 Governs més han reconegut com a "president encarregat". Conversarà amb el cos diplomàtic, legisladors i líders socials.

La missió tècnica que la ha va precedir al març va visitar hospitals, presons i centres educatius, organitzacions de la societat civil i referents religiosos. A més, va mantenir contactes amb integrants del Govern i de l’Assemblea Nacional, així com ambvíctimes de la persecució política de l’Estat.

Ajuda de la Creu Roja

La presència de Bachelet coincideix amb l’arribada del segon enviament d’ajuda humanitària de la Creu Roja i després que la Unió Europea decidís recolzar les silencioses i incertes negociacions a Oslo entre Maduro i l’oposició per aconseguir una sortida consensuada de la pitjor crisi de la història de Veneçuela.

Notícies relacionades

Bachelet veurà amb els seus propis ulls una situació de la qual ja té informacions de primera mà. De fet, setmanes enrere va considerar que les autoritats veneçolanes no reconeixen "la gravetat" del que passa, criminalitzen la protesta i restringeixen la llibertat d’expressió.

La dirigent socialista va considerar llavors que la solució de la profunda disputa reclama "un acord comú" que involucri "totes les parts interessades". L’ACNUR també va tenir coses que dir dies enrere: des de l’any 2015, l’èxode arriba a tres milions de persones. Les comandes d’asil van ser el 2018 superiors als dels sirians i afganesos: gairebé 350.000. 

Temes:

Veneçuela