NOVEMBRE DEL 2020

Trump oficialitza la seva campanya perpètua

Un míting a Orlando llança formalment la carrera del president dels EUA per renovar mandat

Amb les seves bases com a focus, combina el missatge d'èxit econòmic amb el de mà dura i disrupció

zentauroepp48688446 a supporter of president donald trump holds up a sign as peo190618195502

zentauroepp48688446 a supporter of president donald trump holds up a sign as peo190618195502 / John Raoux

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El mateix dia en què Donald Trump va jurar el càrrec de president dels Estats Units el seu equip va presentar documentació davant de la Comissió Federal d’Eleccions que va posar en marxa la seva campanya per al 2020. Menys d’un mes després el mandatari oferia a Florida el primer míting pagat pel seu comitè de reelecció. Quan un reporter li va preguntar si no era massa aviat per a un acte d’aquest estil, Trump va contestar: “La vida és una campanya”.

Els 29 mesos de la seva presidència ho han demostrat en el seu cas. El model no és inèdit però cap president abans l’havia aplicat amb aquesta intensitat. Trump ha fet més de 60 mítings. Els seus discursos, tuits, declaracions i entrevistes tenen la vista posada en la cita amb les urnes el 3 de novembre del 2020. I l’únic que faltava era un acte que oficialment llancés la perpètua candidatura.

L’escenari triat per fer-ho, aquest dimarts, ha sigut Orlando, de nou a Florida, estat que Trump va guanyar per només l’1%, és vital per a les seves aspiracions i on ja ha realitzat sis mítings i ha passat més de 100 dies. Centenars de seguidors van fer cua des de dilluns per garantir-se les primeres files a l’Amway Center, amb capacitat per a 18.500 persones. I es preparaven per sentir el missatge avançat pels assessors del president:“promeses fetes, promeses complertes”.

Canvis i constants

Trump ha deixat de ser l’‘outsider’ que el 15 de juny de l’any 2015 va anunciar una candidatura que pràcticament ningú va prendre seriosament però va acabar en una presidència que ha trencat esquemes. Ara compta amb la potent maquinària d’aquesta presidència, una campanya molt més professionalitzada i organitzada, el suport absolut del Partit Republicà i el seu greixat aparell electoral i arques curulles amb una xifra històrica de més de 100 milions de dòlars.

Ell és ara el poder i part del seu missatge és destacar els seus assoliments econòmics. Aquests són innegables en xifres macroeconòmiques com  bones dades d’atur (3,6%) i creixement (3,1%) o les retallades d’impostos, tot i que es fa més difícil trobar la traducció en la realitat d’un país on la desigualtat continua intensificant-se i els sous no es recuperen igual.

Un altre component fonamental del discurs de Trump, no obstant, continua sent el de la disrupció i la defensa de polítiques nacionalistes, proteccionistes i de mà dura amb la immigració, fet que demostra la concentració d’un president l’índex d’aprovació  del qual es mou per sota del 45% en mantenir el focus gairebé exclusiu en les seves fidels bases.

A aquests votants pot recordar-los el nomenament de dos jutges conservadors del Tribunal Suprem i més de 100 més per a talls federals. Davant d’ells presumeix delssuposats èxits en política exterior, d’haver forçat negociacions amb Corea del Nord a les victòries sobre l’Estat Islàmic o les converses amb la Xina aconseguides a costa d’obrir una guerra comercial. Són el seu objectiu quan busca minar la confiança en la premsa amb els seus constants atacs i insults i també quan mira de desdenyar la investigació del fiscal especial Robert Mueller com una “caça de bruixes”.

Notícies relacionades

Les bases són també a les quals busca enfervorir en matèria migratòria. I tot i que el promès mur a la frontera amb Mèxic l’ha deixat últimament en segon pla, Trump presumeix de l’acord aconseguit amb Mèxic per frenar l’arribada de centreamericans i aquest mateix dimarts anunciava, via tuit, que la setmana que ve iniciarà batudes i deportacions de “milions” de sense papers.

Biden, el focus

Sense un rival definit encara però amb 23 candidats lluitant per la nominació, Trump fa temps que també ja està posant el focus en la suposada radicalització del Partit Demòcrata, alertant de l’arribada del“socialisme”.El seu principal competidor ara per ara segons els sondejos, no obstant, és l’exvicepresident Joe Biden, emblema de l’aparell moderat i al qual les mateixes enquestes realitzades per a la campanya de Trump donen avantatge en estats clau. Recordar el 2016 fa més que desaconsellable fiar-se d’aquests o qualssevol altres sondejos, menys tan aviat en la carrera, però la filtració de les males dades va provocar aquest cap de setmana l’acomiadament de tres de les companyies d’enquestes.