SILENCI MEDIÀTIC DESPRÉS DE LA SEVA MORT

L'expresident egipci Mursi és enterrat en una cerimònia discreta al Caire

L'exlíder dels Germans Musulmans, a presó des de fa sis anys, va morir sobtadament dilluns durant una audiència davant d'un Tribunal

zentauroepp48681131 file photo   ousted egyptian president mohamed mursi is seen190618121731

zentauroepp48681131 file photo ousted egyptian president mohamed mursi is seen190618121731 / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

L’expresident egipci Mohamed Mursi ha sigut enterrat aquest dimarts al Caire, un dia després de morir sobtadament durant la compareixença en un judici, acompanyat únicament de la seva família. Les autoritats egípcies van rebutjar la petició que l’exmandatari fos sepultat al cementiri familiar a la província d’Al-Sharqia, al delta del Nil, segons un dels seus fills. 

"Hem rentat el seu cadàver a l’hospital de la presó de Tora. Hem resat dins de la mesquita de la presó", ha escrit en el seu compte de Facebook Ahmed Mursi, un dels fills del president dels Germans Musulmans, que va considerar un "màrtir". "Només la seva família" ha acudit al ritu "del seu enterrament al cementiri de Nasr City", a l’est del Caire, ha precisat.

Funeral exprés

La tomba de Mursi ha sigut col·locada al costat de les d’altres membres destacats de l’ara prohibit moviment delsGermans Musulmans, que han acusat la mort del líder d’"assassinat en tota regla" i havien demanat la celebració d’un funeral massiu.

El primer president d’Egipte  elegit democràticamentprimer president democràticament a les urnes el 2012 va morir ahir després de sis anys de detenció gairebé en aïllament i sense accés al tractament mèdic adequat, castigat després del seu enderrocament en el cop d’Estat militar del 3 de juliol del 2013, encapçalat pelpresident Abdel Al-Sisi.president Abdel Al-Sisi 

Mursi, de 67 anys, es va desplomar davant d’un tribunal del Caire, en què estava assistint en una sessió del judici contra ell per càrrecs d’espionatge, un dels tants processos judicials oberts en contra de l’islamista després que fos expulsat del poder.

Després de patir un desmai dins de la gàbia dels acusats on estava testificant va ser traslladat directament al’hospital, on va morir. Segons la Fiscalia General, el cos de l’exlíder no presentava "ferides recents a la vista", però ha anunciat que s’ha establert una investigació forense per determinar les causes de la defunció, ja que es desconeixen quins en van ser els motius

"Germà màrtir"

Els dos països més pròxims al Govern dels Germans Musulmans, Turquia i Qatar, han expressat el seu condol per la mort de Mursi i el mandatari turc, Recep Tayyip Erdogan, l’ha qualificat de "germà màrtir".

Opositors d’Al-Sisi també han mostrat les seves condolences a través de les xarxes socials: "Amb gran pena i profunda tristesa he rebut la notícia de la mort de Mursi. Li demano a Déu que l’accepti amb la seva gran misericòrdia", ha dit Hamdeen Sabbahi, excandidat presidencial.

Per la seva banda, el Govern egipci no s’ha pronunciat encara sobre la mort de Mursi, que es va produir mentre el president Al-Sisi és de viatge oficial a Bielorússia. El Ministeri d’Interior egipci ha anunciat que la policia i les Forces Armades han elevatl’estat d’alerta i han reforçat la seguretat alscarrers, així com la vigilància de places i llocs destacats en un moment en què el país es prepara per rebre aficionats de països àrabs i africans per la Copa Africana de Nacions de futbol. 

Silenci mediàtic

Els principals diaris en àrab del país han guardat silenci o han presentat informacions molt curtes en les seves edicions impreses d’aquest dimarts. Només el principal diari privat ‘Al Masry al Youm’ va portar a la seva primera pàgina la mort de Mursi, que nomenava com a "expresident", a diferència de les informacions dels mitjans oficials que només s’han referit al seu nom complet, sense atorgar-li cap títol. 

Cal passar fins a la pàgina 4 del diari ‘Al-Ahram’,l’oficial d’Egipte, per llegir una notícia breu sobre la mort de Mursi, en la qual es va limitar a reproduir el comunicat de la Fiscalia General en el qual oferien les circumstàncies de la mort. En els mitjans digitals en anglès la cobertura és més àmplia tot i que la informació tampoc és gaire exhaustiva.

Notícies relacionades

Mentrestant, el Servei d’Informació de l’Estat (SIS) ha rebutjat les crítiques i les denúncies sobre la falta d’atenció mediàtica i la mala situació de salut de l’expresident. 

Diferents oenagés, com Amnistia Internacional (AI) i Human Rights Watch (HRW), han demanat una investigació independent per aclarir els fets i les condicions a les quals va estar exposat l’islamista durant els seus sis anys de confinament a la presósis anys. La mort de Mursi incrementa també la pressió internacional sobre l’historial de violacions de drets humans del Govern egipci, especialment les condicions a les presons on hi ha milers d’islamistes i activistes seculars. 

Temes:

Egipte El Caire