Hong Kong suspèn la llei d'extradició després de l'onada de protestes ciutadanes

Carrie Lam, «penedida per desencadenar aquest conflicte», anuncia que la suspensió és de caràcter indefinit

hong kong extradition law 95067-58400

hong kong extradition law 95067-58400 / Kin Cheung (AP)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El Govern de Hong Kong, que dirigeix Carrie Lam, ha anunciat aquest dissabte en una roda de premsa la suspensió indefinida de la polèmica llei d’extradició després del’onada de protestes que ha viscut aquesta ciutat en les últimes setmanes.

La llei d’extradició, que afectava els 7 milions d’habitants d’aquesta potent plaça financera, així com ciutadans xinesos i estrangers, contemplava que tots poguessin ser extradits a la Xina. Una mesura que molts han vist com una amenaça a l’autonomia d’aquesta antiga colònia britànica. Fins ara, la llei prohibia enviar fugitius a la Xina continental. Molts temien que la nova norma comportaria un transvasament de dissidents polítics i altres elements incòmodes que han disfrutat a l’illa del seu refugi.

“Després de moltes deliberacions internes aquests dos últims dies, anuncio que el Govern ha decidit suspendre la llei, reprendre les converses amb tots els sectors de la societat, fer més feina explicativa i escoltar les diverses veus de la nostra societat”, ha explicat Carrie Lam en la seva compareixença davant els mitjans. Lam ha remarcat que no hi ha cap data prevista, per la qual cosa la suspensió s’entén indefinida.

La cap de l’Executiu ha explicat que l’objectiu original de la llei era tapar un buit legal per “evitar que Hong Kong es convertís en un paradís per als criminals”, un propòsit que “no ha canviat”. Ha admès, no obstant, que la ciutadania no ho ha vist així: “Hem creat un gran conflicte i molta gent està decebuda i trista. Jo també estic trista i em sento penedida per desencadenar aquest conflicte. Acceptem les crítiques amb sinceritat i humilitat, i millorarem. El Govern escoltarà obertament les opinions sobre el projecte legislatiu. Ens comunicarem amb la societat, explicarem més i escoltarem més”, ha remarcat Lam.

Incertesa sobre la manifestació de diumenge

La decisió es produeix després que Lam es reunís amb membres del seu Consell, en vigílies d’una nova manifestació convocada per a aquest diumenge i després que diversos partidaris de la normativa demanessin ajornar el projecte.

Notícies relacionades

La marxa de diumenge, que els organitzadors encara no han cancel·lat, dona seguiment a les protestes de dimecres, quan milers de persones es van llançar als carrers per demanar la cancel·lació del text, tot i que llavors només van aconseguir l’ajornament de la seva segona lectura en el Legislatiu. La policia va dispersar llavors les manifestacions a la seu parlamentària mitjançant la força –van utilitzar gas lacrimogen i pilotes de goma– deixant 81 ferits (dos d’ells, de gravetat), i 11 detinguts, segons les forces de seguretat locals.

Una de les reivindicacions dels manifestants per a aquest diumenge és que el Govern hongkonguès condemni l’“excessiu ús de la força” per part de la policia en aquestes protestes i “que alliberi els detinguts en les protestes, a les que ha de deixar de qualificar com a ‘revolta’”, ha assenyalat una de les organitzacions convocants.

Temes:

Xina Hong Kong