Les dones suïsses paren contra la desigualtat

zentauroepp48626280 gk0246fakt  basilea  suiza   14 06 2019   una mujer sostiene190614105535

zentauroepp48626280 gk0246fakt basilea suiza 14 06 2019 una mujer sostiene190614105535 / GEORGIOS KEFALAS

2
Es llegeix en minuts
EFE

Uns quatre milions de dones estan convocades aquest divendres a una vaga a Suïssa per mostrar que a aquest país, malgrat la seva fama de pròsper i modern, li falta molt per ser igualitari i que les dones també tenen problemes allà com la bretxa salarial,l’assetjament laboral i la violència masclista.

Les dones suïsses celebren aquesta vaga cada 14 de juny, en commemoració de la data en la qual el principi d’igualtat entre homes i dones es va incorporar a la Constitució federal (1981), però la participació va ser en els primers anys modesta. Aquest any, en canvi, la mobilització prèvia ha sigut inèdita, impulsada pel #MeToo i altres moviments proigualtat de gènere, per la qual cosa s’esperen concentracions massives a les principals ciutats suïsses.

Protestes de dones a Berna /  EFE  Alessandro Della Valle

Dones com Emma Fabre, empleada del Centre Internacional de Conferències de Ginebra, explica a Efe que avui no treballarà perquè "encara queda molt per fer" perquè les dones tinguin elsmateixos drets que els homes, fins i tot en un dels països més rics del món com és Suïssa.

Molt conservador

No obstant, Suïssa també és un país molt conservador, com ho evidencia el fet que a les dones se’ls va reconèixer el dret de vot i de ser elegides a penes el 1971, en un referèndum en el qual 8 dels 26 cantons que formen el país van votar-hi en contra, mentre que la despenalització de l’avortament en va tardar 31 més.

El 1991, deu anys després d’haver-se inclòs el principi d’igualtat a la Constitució –i en vista que no s’estava posant en pràctica– van començar a Zuric les primeres vagues i manifestacions commemoratives del 14 de juny.

Fins i tot a la seu europea de les Nacions Unides a Ginebra es continua percebent desigualtat, destaca Efe una funcionària que prefereix no identificar-se.  A Suïssa, els homes guanyen de mitjanaun 12 % més que les dones, i en llocs de més responsabilitat aquest percentatge augmenta al 18,5 %, segons l’Organització Internacional del Treball (OIT).

Guarderies insuficients

El 60% de les feines no remunerades (neteja o cura de nens i avis) recau en les dones en un país on el nombre de guarderies és insuficient davant la demanda i els nens fins als vuit anys no van a l’escola els dimecres (només hi van quatre dies per setmana). A partir dels 9 anys i fins al final de l’escolaritat obligatòria, els dimecres els nens només tenen escola al matí, la qual cosa obliga moltes mares a aparcar les seves carreres un temps més prolongat que a altres països europeus.

En xifres, davant de l’arribada d’un fill l’11,4% de pares treballa a temps parcial, davant el 80,6% de mares, denuncia el diari suís Le Temps.  I tot i que el Govern federal suís afirma buscar la paritat, la participació de les dones en llocs polítics és del 28,9 %.

La vaga també reivindica el respecte a la dona, en un país on, segons Amnistia Internacional, una mor en mans de la seva parella o exparella cada dues setmanes, i una de cada cinc diu haver patit comentaris sexistes, assetjament i altres tipus de violència masclista.

Notícies relacionades

Altres injustícies que vol recordar l’aturada d’avui són fets com que una de cada set dones a Suïssa perd la seva feina després de tornar del permís de maternitat o que el codi penal únicament reconeix com a violació aquella violència sexual en la qual hi ha penetració, deixant de banda altres tipus d’agressions.