NOVA GUERRA FREDA

Putin diu que les relacions amb els EUA són "pitjors i pitjors"

Moscou reacciona amb agressivitat als plans de Washington de desplegar més soldats a Polònia, veïna de Kaliningrad

Membres oficialistes del Parlament rus adverteixen de la possibilitat d'una crisi com la dels míssils de Cuba el 1962

zentauroepp47036035 russian president vladimir putin delivers a state of the nat190220200643

zentauroepp47036035 russian president vladimir putin delivers a state of the nat190220200643 / Alexander Zemlianichenko

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

"Les relacions (amb els EUA) són cada vegada pitjors i pitjors;s’estan deteriorant". En aquests termes s’ha expressat el president de Rússia, Vladímir Putin, durant una entrevista concedida a la cadena Mir. A finals de mes, els líders rus i nord-americà s’haurien de veure les cares en un apart de la cimera del G-20 que se celebrarà a Osaka, (Japó), però en aquests moments aquesta trobada està encara en l’aire.

Putin ha dedicat dures paraules a la pressió econòmica sobre el seu país, materialitzada en les sancions imposades per la seva participació en la guerra d’Ucraïna. "En els últims anys, l’Administració Trump ha adoptat respecte a Rússia diverses dotzenes de decisions sobre sancions", s’ha lamentat el mandatari, abans d’acabar: "Esperamos que el sentit comú prevaldrà entre els nostres socis... incloent-hi els EUA". 

Dues mesures o intencions de Trump respecte a Rússia que segur que provocaran una riuada de controvèrsies en els pròxims dies. D’una banda, Washington acaba d’anunciar el trasllat des d’Alemanya a Polònia, país fronterer amb l’enclavament rus de Kaliningrad, d’un miler de soldats nord-americans, amb l’objectiu de dissuadir Rússia. De l’altra, es planteja introduir noves sancions contra el projecte de gasoducte Nord Stream-2, que permetrà a Rússia exportar gas a Europa esquivant territori ucraïnès.

Atacs des del legislatiu

Notícies relacionades

El viceministre d’Exteriors, Serguei Riabkov, ja qualificat els plans militars dels EUA de mostra de les seves "intencions agressives". Nombrosos diputats dels òrgans legislatius, ocupats per forces oficialistes o pròximes al Kremlin, han llançat dures advertències contra el desplegament nord-americà a Europa de l’est. "El món s’està dirigint cap a un moment perillós comparable a la crisi dels míssils al Carib", ha advertit Vladímir Shamanov, president del comitè de Defensa del Consell de la Federació (Senat). El senador es referia als moments de tensió viscuts el 1962 a causa del descobriment que l’URSS estava ultimant el desplegamentd’armes nuclears a la Cuba de Fidel Castro. 

"En el cas d’un conflicte, Déu ens protegeixi, el territori de Polònia seria l’objectiu d’una mesura de represàlia", ha amenaçat, per la seva part, Vladímir Dzhabarov, vicepresident del comitè d’Exteriors de la Cambra alta.