Escàndol judicial al Brasil

Els missatges del Lava Jato ara esquitxen a un magistrat del Suprem

Noves filtracions estenen les sospites fins a la piràmide de l'estructura judicial

Bolsonaro es va deixar veure una altra vegada amb l'exjutge Moro, però el suport és insuficient per frenar el seu deteriorament polític

A woman holds a sign that reads  Car Wash is fraud  Free Lula  during a protest against Brazil s Justice Minister Sergio Moro in Sao Paulo  Brazil  June 11  2019   REUTERS Nacho Doce

A woman holds a sign that reads Car Wash is fraud Free Lula during a protest against Brazil s Justice Minister Sergio Moro in Sao Paulo Brazil June 11 2019 REUTERS Nacho Doce / NACHO DOCE (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Jair Bolsonaro es va deixar veure dimecres a la nit en un partit de futbol amb el seu ministre de Justícia i Seguretat Pública, Sérgio Moro. El president portava la samarreta del Flamengo. L’exmagistrat, esquitxat per l’escàndol judicial que sacseja el Brasil, també es va mostrar despreocupat i amb vestimenta de l’equip carioca. El portaveu de Bolsonaro, el general Otávio Rêgo Barros, va dir que l’excapità i Moro tenen una relació de "sana camaraderia i confiança". Però més enllà de les rialles compartides, tot tremola en el Govern d’ultradreta. De fet, el ‘Morogate’, tal com es coneix la revelació de les accions de parcialitat de l’exjutge i el fiscal Deltan Dallagnol en la causa que va acabar amb la condemna de Luiz Inácio Lula da Silva, ja ha arribat al Tribunal Suprem Federal (STF). El seu vicepresident Luiz Fux ha quedat en el punt de mira després que l’editor executiu del portal The Intercepted Brasil, Leandro Demori, donés a conèixer nous intercanvis entre Moro i Dallagnol.

En aquests missatges del 2016, un any abans que es dictés la primera sentència contra Lula, el magistrat Fux dona suport al jutge i al fiscal davant una possible posició contrària al curs de les investigacions de Teori Zavascki, el magistrat relator del cas al Suprem que va morir en un accident aeri el gener del 2017.  Dallagnol assenyala: "Va dir que comptéssim amb ell per al que necessitem, una vegada més", i Moro contesta: "Excel·lent. En Fux we trust" (En Fux confiem). Les comunicacions d’aquesta naturalesa entre la part acusadora i el magistrat no estan permeses per la Constitució i el Codi Penal. 

El 2017 Moro va condemnar a Lula a nou anys i sis mesos de presó després de concloure, malgrat no tenir proves contundents, que el fundador del Partit dels Treballadors (PT) havia rebut un apartament en una platja de São Paulo a canvi de favors polítics de la constructora OAS. Els missatges que va intercanviar amb Dallagnol van ser transmesos per Telegram i van arribar a The Intercept gràcies a un ‘hacker’ anònim que va intervenir els telèfons de Moro i d’alguns fiscals. El seu contingut mateixos ha portat la defensa de Lula a reiterar que l’exmandatari va ser víctima d’una "persecució política" i que el judici en contra seu estava viciat i hauria de ser declarat nul.

CADA VEGADA MÉS AÏLLAT

Notícies relacionades

Moro compareixerà ben aviat davant del Senat per aclarir les acusacions que posen en dubte la seva imparcialitat en la causa Lava Jato. Després ho farà davant de la Cambra de Diputats. Però els temps de la crisi política no són els de l’actual ministre. D’acord amb la revista ‘Carta Capital’, les hores passen i perd "recolzaments fonamentals" més enllà dels gestos que fa Bolsonaro, tot i que sense deixar anar cap paraula. "El fins aleshores ‘heroi del Brasil’ va intentar justificar-se dient que li van envair la seva privacitat. Un intent frustrat per desviar l’atenció del que realment necessitava una explicació: el contingut de les converses que impugnen les seves decisions com a jutge". Moro, afegeix la revista, sempre va comptar amb recolzament de gran part del poder judicial. No obstant, "en aquest moment està aïllat" i "només té el suport de la família Bolsonaro". La qüestió és "fins quan podrà comptar amb aquest recolzament". Segons el diar ‘Folha’, creix la pressió d’una part dels integrants de l’STF perquè la màxima instància judicial es pronunciï sobre el ‘Morogate’.

No hi ha unanimitat a l’STF. El relator de la causa Lava Jato,  Edson Fachin, va opinar que els missatges entre Moro i Dallagnol només són una "circumstància conjuntural" que no afecta les investigacions. Per la seva banda, el ministre Gilmar Mendes expressa el corrent contrari. Mendes va assegurar que un jutge no pot ser "cap d’una força de tasques", en clara al·lusió a Moro. No només ha considerat potencialment vàlides com a proves les converses entre l’exmagistrat i el fiscal, i va posar l’exemple de l’obtenció per mitjans il·legals d’evidències que poden demostrar la innocència d’una persona condemnada per assassinat. El ministre ha passat de les paraules als fets i va acceptar que el 25 de juny es prenguin en consideració els reclams de la defensa de Lula.