PRIMÀRIES DEL PARTIT CONSERVADOR

Boris Johnson, acusat de "quedar-se assegut al sofà"

La premsa i els rivals li retreuen que eludeixi mostrar-se davant els ciutadans en aquesta campanya

És el gran favorit per guanyar les primàries 'tories' davant la primera votació d'avui

zentauroepp48600105 conservative mp boris johnson listens to one of six question190612203503

zentauroepp48600105 conservative mp boris johnson listens to one of six question190612203503 / TOLGA AKMEN

3
Es llegeix en minuts
Alfons Saladrigas

Boris Johnson, el gran favorit per ser elegit nou primer ministre, ha sigut acusat pels seus contrincants i per la premsa de "quedar-se assegut al sofà" mentre la resta de candidats es barallen amb les preguntes dels mitjans de comunicació. Sobretot li retreuen que hagi rebutjat participar en el debat de la BBC de dimarts vinent amb els candidats que encara quedin.

De fet, Johnson ha sigut l’últim candidat a presentar la seva campanya per a les primàries, la primera votació de les quals se celebrarà aquest dijous. Va presentar la seva candidatura aquest dimecres i només va concedir sis preguntes als periodistes. Dues d’aquestes feien referència a la confessió que va fer l’any 2007 que havia consumit cocaïna i cànnabis en la seva etapa universitària a Oxford. Va eludir respondre.

La qüestió del consum de substàncies il·legals és el judici a què s’estan sotmetent tots els candidats en cadascuna de les entrevistes de la campanya. A qui més està afectant a nivell d’imatge és a Michael Gove, principal rival de Johnson, després d’admetre que va consumir cocaïna fa 20 anys.

Escrutini públic

"Totes les persones que aspiren a ser primer ministre han d’estar obertes a l’escrutini públic i oferir entrevistes de televisió perquè aquesta és la millor manera que els ciutadans sàpiguen si és la millor persona per al càrrec", va dir sobre Johnson Matt Hancock, ministre de Sanitat i un dels deu candidats a succeir Theresa May al capdavant del Partit Conservador i l’Executiu. Hancock es va mostrar especialment molest pel seu rebuig de participar en el debat televisiu de dimarts.

Un altre dels candidats, Mark Harper, excap de disciplina del partit, va dir que Johnson "hauria d’oferir respostes clares a les preguntes sobre el seu consum de cocaïna". També Michael Gove va acusar Johnson d’amagar-se. La ministra Nicky Morgan, una de les aliades de Gove, va assenyalar que “ja vam veure durant la campanya del referèndum (de 2016) que Michael (Gove) era qui donava la cara en els debats i se sotmetia a l’escrutini de la premsa”. Johnson i Gove van formar un tàndem inseparable durant la consulta.

El diari Daily Mail va destacar que Johnson, “malgrat ser el favorit, no es pot quedar assegut esperant que vagin caient els seus rivals”, i el va acusar d’adoptar la “mentalitat búnquer”.

Primera compareixença en gairebé 20 dies

Aquest dimecres Johnson va sortir del seu "búnquer" i es va plantar davant els mitjans per presentar la seva candidatura. Des que May va anunciar la seva dimissió el 24 de maig passat, només s’havia manifestat a través de vídeos o de les seves columnes setmanals al ‘Daily Telegraph’, on sol exposar els seus pensaments polítics.

Va reiterar que és imprescindible que el Regne Unit es prepari de forma “seriosa i robusta” per sortir de la UE sense acord per enviar el missatge als negociadors europeus que estan a punt per tornar a negociar. Diumenge va advertir a la Unió Europea (UE) que no pagaria la factura de sortida acordada si no arribaven a un acord beneficiós per al Regne Unit.

Notícies relacionades

Johnson vol eliminar de l’acord legal la garantia que obliga el Regne Unit a quedar-se en part a la unió duanera de forma indefinida i negociar un acord de lliure comerç. El ministre alemany per a Europa, Michael Roth, va enviar un avís seriós a Johnson. Li va etzibar que “ni la UE ni els seus estats membres poden rebre cap xantatge” i que no estan disposats “a renegociar l’acord sobre el ‘brexit’ al qual es va arribar”.

També va referir a la seva gestió com a alcalde de Londres durant vuit anys. Va explicar que va aconseguir reduir el crim, incrementar les vivendes socials, atreure la inversió estrangera i transformar la ciutat. I ara ho vol traslladar a nivell nacional. Preguntat pel seu particular estil poc diplomàtic i de vegades ofensiu de dir les coses, va assegurar que no té intenció de canviar i que els ciutadans s’estan distanciant dels polítics precisament perquè aquests no els parlen amb claredat. «Continuaré parlant de forma directa», va sentenciar.