RELACIONS ENTRE MOSCOU I PEQUÍN

Putin i Xi constaten una sintonia "sense precedents" entre Rússia i la Xina

El president xinès inicia una visita de tres dies a Moscou i Sant Petersburg on ja va firmar dues declaracions comunes de cooperació i tancarà acords comercials i d'inversió

zentauroepp26011873 putin i jinping190605135535

zentauroepp26011873 putin i jinping190605135535 / CARLOS BARRIA

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ja fa diversos anys que Rússia i la Xina mesuren amb idèntic tracte els principals contenciosos mundials. Rebutgen el que qualifiquen com a "unilateralisme" d’Occident en les relacions internacionals i estrenyen, contra els pronòstics de molts analistes, la cooperació bilateral, tant en l’àmbit de la política com en el de l’economia o fins i tot en l’esfera militar. La visita d’Estat de tres dies de durada a Rússia que aquest dimecres ha iniciat el president xinès ha constituït un pas més en aquest procés d’acostament "sense precedents" entre els dos gegants, en paraules fetes servir tant per Vladímir Putin com per Xi Jinping.      

L’última mostra de la sintonia sinorussa s’ha produït en les hores prèvies a l’arribada de Xi a Moscou, concretament en el Consell de Seguretat de l’ONU, on els dos països, amb dret de veto en l’organisme, van impedir que es condemnés el règim militar del Sudan per la mort d’opositors civils que es manifestaven en favor de la democràcia. Però tal com ha destacat Putin durant la declaració posterior a la seva trobada bilateral de tres hores de durada en el Kremlin, s’estén als principals punts del planeta on es registren en aquests moments conflictes o friccions.

Tant Moscou com Pequín donen suport a l’"estabilització" de Veneçuela, ha dit el mandatari rus, una fórmula eufemística d’assenyalar que continuen donant suport al president Nicolás Maduro davant l’oposició. Respecte al programa nuclear de Corea del Nord, el president rus ha assegurat que les dues potències consideren que no existeix "alternativa" a una solució pacífica, desqualificant qualsevol vel·leïtat de Washington de deposar per la força el dictador Kim Jong-un. "Hem constatat que les posicions de Rússia i la Xina en els principals problemes mundials són pròximes o, com parlen els diplomàtics, convergeixen", ha resumit Putin.

En el seu torn de paraula, Xi ha confirmat el que ha dit el seu amfitrió, al qual ha arribat a qualificar d’"amic pròxim", i ha destacat que la cooperació sinorussa brilla "amb nova llum cada any". Al terme de la trobada, els dos mandataris han firmat dues declaracions conjuntes, una de centrada en el "desenvolupament d’un partenariat integral" en les relacions bilaterals i una segona sobre l’"enfortiment de l’estabilitat estratègica" internacional en la "era moderna".     

Motius per unir forces

De motius per unir energies, no els en falten. Moscou, enfrontada a Occident a causa de l’annexió de Crimea, a les guerres d’Ucraïna  i Síria i a les acusacions d’interferència en els processos electorals dels EUA i Europa, des de fa temps ha tornat la seva mirada cap a Pequín, on ha trobat comprensió, recolzament polític i fins i tot suport financer i econòmic amb el qual afrontar les sancions imposades per Washington i Brussel·les. La Xina, per la seva banda, es troba embrancada en una interminable disputa comercial amb Washington d’incerta solució, i qualsevol aliat és benvingut.

Notícies relacionades

Durant aquestes primeres hores d’estada en territori rus, Xi Jinping ha sigut el convidat d’honor d’una recepció de gala, seguida d’un acte al teatre Bolxoi de Moscou on es va celebrar el 70 aniversari de l’establiment de relacions entre els dos països. Aquest dijous, el líder xinès es traslladarà a Sant Petersburg, on serà el ponent estrella del Fòrum Econòmic de Sant Petersburg, precisament en un moment en què els intercanvis comercials entre els dos països progressen a una velocitat inusitada.

La Xina s’ha convertit en el principal soci comercial de Rússia, i els intercanvis van augmentar el 2018 un 25%, fins a assolir la xifra de 108.000 milions de dòlars. El país asiàtic es perfila cada vegada més com un mercat alternatiu per a les exportacions russes d’hidrocarburs, donada les reticències d’Europa a augmentar la seva dependència energètica del Kremlin.