La situació judicial de l'expresident brasiler

El Ministeri Públic considera que Lula pot passar al règim semiobert

Lula està pres des de d'abril del 2018 i ha complert una sisena part de la condemna

El fundador del PT assegura que un dels seus principals objectius polítics és provar la seva innocència

GRAF8087  SAO BERNARDO DO CAMPO  BRASIL   07 04 2018 - El expresidente brasileno Luiz Inacio Lula da Silva  tras salir de la sede del sindicato metalurgico de Sao Bernardo do Campo  Brasil   donde se acuartelo el jueves para dilatar su ingreso en prision  para participar hoy en una ceremonia en memoria de su esposa  Lula desafio al juez Sergio Moro  que en su auto de prision le conmino a entregarse hasta las 22 00 GMT del viernes para comenzar a cumplir la pena a 12 anos de carcel a que fue condenado por corrupcion  pero parece decidido a cumplir la orden de encarcelamiento  de acuerdo con las versiones de sus colaboradores  EFE Sebasti o Moreira

GRAF8087 SAO BERNARDO DO CAMPO BRASIL 07 04 2018 - El expresidente brasileno Luiz Inacio Lula da Silva tras salir de la sede del sindicato metalurgico de Sao Bernardo do Campo Brasil donde se acuartelo el jueves para dilatar su ingreso en prision para participar hoy en una ceremonia en memoria de su esposa Lula desafio al juez Sergio Moro que en su auto de prision le conmino a entregarse hasta las 22 00 GMT del viernes para comenzar a cumplir la pena a 12 anos de carcel a que fue condenado por corrupcion pero parece decidido a cumplir la orden de encarcelamiento de acuerdo con las versiones de sus colaboradores EFE Sebasti o Moreira / Sebastiao Moreira (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Els temps polítics de Luiz Inácio Lula da Silva podrien accelerar-se i treure'l de la presó de Curitiba on compleix una condemna de 12 anys que considera injusta i sense fonaments. El Ministeri Públic Federal (MPF) va enviar dimarts al Superior Tribunal de Justícia (STJ) un dictamen en el qual afirma que l’home que va governar el Brasil entre el 2003 i el 2010 ja va complir el temps suficient de la seva sentència per passar al règim semiobert. Per a la subprocuradora Áurea Lustosa Pierre, el STJ hauria de discutir la possibilitat d’atorgar aquest benefici en virtut que el fundador del Partit dels Treballadors (PT) ha complert una sisena part de la pena. Al seu criteri, pot aplicar-se l’article 33 del Codi Penal. La màxima instància judicial del país s’haurà de pronunciar ben aviat sobre això. 

El juliol del 2017, l’actual ministre de Justícia i llavors jutge, Sergio Moro, li va aplicar a Lula una pena de nou anys i sis mesos de presó al donar com a cert que l’exmandatari va rebre un apartament de part de la constructora OAS a canvi d’afavorir aquesta empresa. Durant el judici no es van poder presentar proves convincents. Sis mesos més tard, un tribunal de segona instància en va fer prou amb els "indicis" per augmentar la condemna a 12 anys i un mes. D’aquesta forma, Lula, que encapçalava les enquestes de cara a les eleccions d’octubre del 2018, va ser marginat de la competició que va derivar en l’històric triomf de la ultradreta.

El STJ va rebaixar la sanció aplicada a Lula a vuit anys i deu mesos l’abril passat, obrint des d’aquell moment el camí que condueix a  la llibertat vigilada. Això li permetria sortir durant el dia i quedar-se només les nits i caps de setmana en un establiment carcerari o fins i tot al seu domicili.

No obstant, Lula, que acumula un total de vuit processos penals, va rebre el febrer passat una segona condemna de 12 anys i 11 mesos per corrupció dictada en primera instància i pendent de revisió en talls superiors.

Notícies relacionades

En els últims mesos, l’exdirigent sindical ha començat gradualment a tenir més visibilitat política. Les seves declaracions tenen impacte públic i irriten especialment el Govern que encapçala l’excapità Jair Bolsonaro. Dies enrere, Lula el va comparar amb l’emperador romà Neró. "Està incendiant tot el país. No vol construir, només destruir".

Diumenge passat, una multitud va participar en els carrers de São Paulo del concert ‘Lula lliure’. La campanya internacional en favor de l'excap d’Estat va trobar una veu de pes en el papa Francesc. "El bé vencerà el mal, la veritat vencerà la mentida i la Salvació vencerà la condemnació", li va escriure personalment. Un any enrere, el pontífex li havia enviat un rosari.