DECLARACIONS POLÈMICA

Duterte diu que "es va curar" de la seva homosexualitat amb "dones boniques"

Associacions en defensa dels drets dels gais i els transgènere consideren "perillosos" i "retrògrads" els comentaris del president de les Filipines

zentauroepp48408618 duterte190604104823

zentauroepp48408618 duterte190604104823 / Eugene Hoshiko

1
Es llegeix en minuts
AFP

El president de les Filipines, Rodrigo Duterte, ha provocat un nou escàndol amb la seva insinuació que l’homosexualitat és una malaltia de la qual ell mateix "es va curar" amb l’ajuda de "dones boniques".

El dirigent septuagenari s’ha caracteritzat després de la seva arribada al poder a l’arxipèlag el 2016 pels seus comentaris sense pèls a la llengua, les seves brutes diatribes, insults, amenaces i un llenguatge sense filtre totalment insòlit en aquest nivell de responsabilitats.

L’última polèmica ha tingut lloc com a conseqüència dels seus comentaris la setmana passada a Tòquio durant una reunió amb la comunitat filipina local. Allà va atacar un dels seus principals detractors, el senador Antonio Trillanes, que en una entrevista hauria suggerit que Duterte és homosexual.

"Trillanes i jo som semblants. Però jo em vaig curar", va declarar el president filipí, explicant que es va convertir "de nou en home" després d’haver conegut la seva dona, de qui avui està separat. "Així que les dones boniques m’han curat [...] Vaig odiar els homes guapos després. Ara prefereixo les dones boniques", va afegir.

Insult

Duterte s’ha mostrat molt fluctuant sobre la qüestió dels drets dels homosexuals. Durant la campanya presidencial del 2016, es va mostrar favorable a la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe, però després va fer marxa enrere.

De fet, ell mateix ha utilitzat l’adjectiu homosexual com un insult contra l’ambaixador dels Estats Units, Philip Goldbert.

Notícies relacionades

Bahaghari, una associació de defensa dels drets d’homosexuals i transgèneres, ha qualificat les declaracions de Duterte de "perilloses" i "retrògrades". "Són simptomàtiques d’una malaltia greu: la de la ignorància, els prejudicis i l’odi", ha considerat l’organització en un comunicat. "Aquestes declaracions, com els seus comentaris perversos i insultants contra les dones, no es poden prendre a la lleugera o considerar-se simplement una broma", ha afegit.

A la campanya presidencial, Duterte va provocar una protesta amb una broma sobre la violació i assassinat d’una missionera australiana el 1989 durant un motí en una presó de Davao. Va dir que li hauria agradat ser el primer de la cua per violar la missionera.