DUES GUERRES EN UNA

Trump amenaça Mèxic amb aranzels per la immigració

Anuncia gravàmens del 5% a totes les importacions a partir del 10 de juny, que aniran escalant

López Obrador contesta amb una crida al "diàleg, la prudència i la responsabilitat"

zentauroepp47874390 files  in this file photo taken on november 18  2018  soldie190424150733

zentauroepp47874390 files in this file photo taken on november 18 2018 soldie190424150733 / THOMAS WATKINS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Donald Trump, sacsejat pel renovat debat sobre l’'impeachment’ després de la compareixença dimarts de Robert Mueller, ha tornat a treure la seva artilleria pesada: guerra comercial, immigració i Twitter. En un missatge aquest dijous a la xarxa social, el president dels Estats Units ha anunciat que a partir del 10 de juny imposarà aranzels a totes les importacions de Mèxic, el seu tercer soci comercial, si el país veí no “atura” el flux de migrants de tercers països que creuen la frontera després de travessar Mèxic.

El pla ha sigut detallat després per la Casa Blanca. Els gravàmens inicials a tots els productes que arriben del país (que van assolir un valor de gairebé 350.000 milions de dòlars l’any passat) seran del 5% i aniran pujant gradualment en increments d’un altre 5% el primer dia de cada mes, amb el potencial d’arribar al 25% a l’octubre. Només quan els EUA determinin segons la seva “discreció i judici” que Mèxic pren accions “efectives” per “alleujar la crisi de la migració il·legal”, s’aixecaran els aranzels.

L’anunci, que arriba en un moment extremadament complex en què s’ha de ratificar el renovat pacte de lliure comerç entre els EUA, Mèxic i el Canadà, ha provocat un autèntic terratrèmol i rebuig entre sectors empresarials. En els mercats s’han començat a sentir tremolors, amb el peso debilitant-se i caigudes d’accions d’empreses asiàtiques que tenen fàbriques a Mèxic. I s’han sentit crítiques d’alguns republicans, com el senador Charles Grassley, crític habitual de les tàctiques comercials del president. “La política comercial i la seguretat de frontera són temes separats i això és un mal ús de l’autoritat aranzelària del president”, ha dit en un comunicat.

Des de Mèxic ha sigut immediata la resposta d’Andrés Manuel López Obrador, que ha contestat a Trump amb una carta en la qual crida al“diàleg, la prudència i la responsabilitat”.El mandatari mexicà també ha anunciat un viatge aquest mateix divendres a Washington d’una delegació encapçalada pel seu secretari de Relacions Exteriors “per arribar a unacord en benefici de les dues nacions”.

"Invasió"

La Casa Blanca ha emès poc després del tuit un comunicat detallant l’argumentació de Trump per llançar l’envit. En aquest missatge, el president, que en els últims mesos ha “purgat” el seu Departament de Seguretat Nacional per “endurir” la política migratòria, repeteix la idea que “els EUA han sigut envaïts per centenars de milers de persones que arriben travessant Mèxic i entren sense papers” i redobla les seves tesis proteccionistes amb frases com: “El nostre gran país ha sigut la guardiola de la qual tothom vol AGAFAR. La diferència és que ara defensem fermament i amb força els interessos nord-americans”.

També han intentat raonar el pla membres del seu gabinet. En una trucada informativa, Kevin McAleenan, el secretari en funcions de Seguretat Nacional, ha reiterat que la situació és “una crisi humanitària i de frontera que s’ha convertit en una emergència nacional", l’estatus que Trump va declarar el febrer per accedir sense passar pel Congrés a fons per construir el mur amb Mèxic que els demòcractes li van negar. I al ser preguntat sobre si són conscients que seran els ciutadans nord-americans els que acabaran pagant la pujada dels aranzels, Mick Mulvaney, el cap de gabinet, ha contestat que “ja ho estan pagant”.

Tot i que sense donar detalls específics, McAleenan ha dit que esperen que Mèxic actuï en tres eixos: millorar la seguretat a la seva frontera amb Guatemala, per la qual creuen els migrants centreamericans que ara conformen la majoria d’immigració que entra sense papers als EUA via Mèxic; perseguir les xarxes criminals de ‘coyotes’ i ajudar més els demandants d’asil. Mèxic ja va acceptar el pla nord-americà que aquests últims esperessin al seu territori després de sol·licitar asil als EUA i, segons dades de l’Organització Internacional per a les Migracions de les NacionsUnides, Mèxic ha superat als EUA en el nombre de deportacions de centreamericans

Notícies relacionades

Poc abans de l’anunci, Trump havia tuitejat imatges del dia anterior, quan la Patrulla Fronterera va detenir a Texas el grupmés gran de migrants de la seva història, que componien 1.036 persones, només 39 d’elles adultes soles. 

Tots provenien de Guatemala, el Salvador i Hondures, els tres països centreamericans als qualsTrump ha ordenat retirar tot ajut econòmic.