DRETS DE LA DONA ALS EUA

Les restriccions a l'avortament sacsegen el 'Hollywood del sud'

Netflix i Disney amenacen de deixar de produir a Geòrgia si entra en vigor la seva llei draconiana

Les pressions dels estudis ja han aconseguit abans relaxar lleis homòfobes i trànsfobes

black-panther-1620x800 2

black-panther-1620x800 2

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Hollywood té una llarga història d’ús del seu poder polític i econòmic. Ara, tan bon punt als estats governats pels conservadors als Estats Unitss’intensifica la croada contra el dret a l’avortament amb unes lleis draconianes, la poderosa indústria vol col·laborar a reescriure el guió. L’escenari de l’última batalla és Georgia, l’estat del sud que amb els seus generosos incentius fiscals s’ha convertit l’última dècada en l’anomenat "Hollywood del sud", Y'Allywood en l’argot local. I més enllà d’anuncis i crides al boicot personals de diversos directors i intèrpretsboicot, ja són dos dels grans estudis, Netflix i Disney, els que amenacen d’endur-se’n els seus rodatges per la polèmica llei HB481, firmada pelgovernador republicà Brian Kemp, que prova de prohibir l’avortament una vegada que es detecti activitat elèctrica a les cèl·lules fetals, una cosa que pot passar tan aviat com són les sis setmanes de gestació, quan hi ha dones que ni tan sols saben que estan embarassades.

Dilluns va ser Ted Sarandos, el responsable de continguts de Netflix, qui va avisar que si la llei entra en vigor el gener deixaran l’estat on es roda 'Ozark' i també es va gravar 'Stranger Things'. I dimecres va ser Bob Iger, conseller delegat de Disney, qui va advertir que serà "molt difícil" continuar treballant al territori on es van crear, per exemple, els mons de 'Black Panther' i 'Avengers: End Game'. "Molta gent que treballa per a nosaltres no hi voldrà treballar i haurem de respectar els seus desitjos", va declarar Igers a Reuters.

Les advertències són paraules majors per a Geòrgia, que l’any passat va acollir 455 produccions, l’anterior es va beneficiar d’ingressos directes de 2.700 milions de dòlars pels rodatges i on es calcula que la indústria audiovisual crea 92.000 llocs de treball.

Reacció més tènue

Hollywood ja ha jugat abans, i amb èxit, la carta del boicot potencial a Geòrgia, on el 2016 va contribuir afrenar una llei de "llibertat religiosa" àmpliament considerada homòfoba. I la pressió del món de l’entreteniment també s’ha deixat sentir els últims anys en altres estats com Carolina del Nord, que van boicotejar artistes de tota índole, incloent-hi músics com Bruce Springsteen, per provar d’aturar una llei trànsfoba que només es va arribar a suavitzar.

L’avortament, no obstant, es confirma com un tema més conflictiu fins i tot per a Hollywood. I la resposta a l’última llei de Geòrgia no està sent ni tan ràpida i contundent ni tan unida com les de les normes que afectaven la comunitat LGTBI. Segons alguns experts, part d’aquest silenci es deu que molts pesos pesants de la indústria confien que els tribunals paralitzin la polèmica llei. I més enllà de Netflix i Disney, ara per ara, no hi ha notícies d’altres grans estudis, un mutisme que es replica al món de les grans corporacions, que també estan reaccionant de forma més tènue que contra les lleis homòfobes i trànsfobes prèvies.

Notícies relacionades

Individualment les respostes també varien. La directora Reed Morano i l’actriu Kristin Wiig, per exemple, han suspès plans per rodar a Geòrgia una sèrie per a Amazon i una comèdia de Lionsgate, respectivament. D’altres com el director Ron Howard mantenen els seus projectes però avisen que marxaran si la llei entra en vigor. I actors com Alec Baldwin, Don Cheadle i Ben Stiller han estampat la seva firma al costat d’unes dotzenes més en una carta dirigida al governador avisant que lluitaran pel boicot si la llei entra en vigor, el que els va valer ser injuriats per Kemp com a "famosos de tercera".

Hi ha els que opten per una altra via. J. J. Abrams i Jordan Peele, per exemple, han decidit mantenir la producció d’una sèrie per a HBO a Geòrgia tot i que no sense expressar el seu rebuig a la llei i anunciar que donaran els seus guanys personals tant a la Unió Americana de Llibertats Civils, que lluita contra la llei als tribunals, i Fair Fight Georgia, un grup creat per Stacey Abrams, la demòcrata que va estar a punt de guanyar les eleccions a Kemp i s’ha convertit en una figura de referència per als progressistes de tot el país. Fa uns dies Abrams va mostrar el seu respecte a les crides al boicot en un tuit però també va dir: "No crec que sigui l’opció més efectiva ni estratègica per al canvi".