DISSOLUCIÓ DEL PARLAMENT

Els partits d'Israel, a la recerca d'aliances per afrontar els nous comicis

El Likud de Netanyahu segella un acord amb la força de centredreta Moshe Kahlon

zentauroepp48388781 epa4807  jerusalem  israel   29 05 2019   el primer ministro190530143003

zentauroepp48388781 epa4807 jerusalem israel 29 05 2019 el primer ministro190530143003 / ABIR SULTAN

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Després de l’anunci de la dissolució del Parlament israelià i la celebració de noves eleccions a Israel després que el primer ministre, Benjamin Netanyahu, no hagi aconseguit formar govern després dels comicis del 9 d’abril, tots els partits del país han començat a preparar-se per a la nova ronda electoral que tindrà lloc el 17 de setembre.

Al principi, no s’esperen gaires canvis en el vot, en què tindrà un pes important la identitat religiosa de l’Estat, però sí que hi pot havernoves aliances. Alguns analistes, com el professor de Ciències Polítiques Abraham Diskin, consideren que el fracàs de Netanyahu pot suposar “el principi del final” per a ell. No obstant, aquest expert recalca que “és una personalitat molt forta, no es rendeix fàcilment” i plantarà batalla.

El partit del primer ministre, el Likud, ja ha començat a buscar nous socis i aquesta setmana ha segellat un acord amb el partit de centredretaKulanu, liderat per l’exministre Moshe Kahlon. Netanyahu necessita projectar una imatge de solidesa després d’un dels fracassos més grans de la seva vida política, i haurà d’intentar construir un Executiu com més ràpid millor després de les eleccions per promulgar una reforma judicial que li garanteixiimmunitatdavant la investigació percorrupcióa la qual s’enfronta.

Per la seva banda, elPartit Laborista, amb uns pèssims resultats a l’abril i a l’espera d’escollir un nou líder, és probable que s’aliï amb l’esquerràMeretz, que gairebé no aconsegueix arribar al llindar necessari per accedir al Parlament.

La incògnita de Lieberman

Una de les incògnites de les pròximes eleccions és el recolzament que tindrà la força d’ultradreta Israel Casa Nostra, de l’exministre de DefensaAvigdor Lieberman, després de ser un dels protagonistes de la disputa que va impedir a Netanyahu formar una coalició de Govern amb la seva exigència d’estendre el servei militar obligatori als jueus ortodoxos. Els partits Shas i Judaisme Unit de la Torà, també necessaris, per a la coalició, es van oposar a aquesta regulació.

Segons el diari 'Israel Hayom', normalment favorable a Netanyahu, el primer ministre no va detectar l’"amenaça" de Lieberman a temps, una cosa estranya en el veterà polític israelià.

Notícies relacionades

Finalment, s’espera que el general Benny Gantz, líder del partit Blau i Blanc, sigui novament el principal opositor de Netanyahu. Aquesta vegada, no obstant, Gantz afrontarà la campanya amb més experiència i amb un partit que ja no serà vist com una aliança d’última hora, sinó una formació més consolidada.

L’anunci d’eleccions ha coincidit amb la visita a Israel de l’assessor i gendre de Donald Trump,Jared Kushner, de gira per diversos països per obtenir recolzaments al seu pla de pau per a la regió. Kushner, que viatja acompanyat de Jason Greenblatt, enviat especial de Trump per al Pròxim Orient, i Brian Hook, emissari per a l’Iran, té previst presentar aquest dijous la seva proposta a Netanyahu.