PRÒXIM ORIENT

Almenys 30 morts, 13 d'ells menors, en bombardejos al nord de Síria

Des del 30 d'abril, han mort 864 persones a la zona i més de 270.000 s'han vist forçades a desplaçar-se

Els EUA denuncien que aquests atacs de les forces sirianes avalades per Rússia suposen una "escalada temerària"

zentauroepp48376844 attention editors   visual coverage of scenes of injury an i190529133913

zentauroepp48376844 attention editors visual coverage of scenes of injury an i190529133913 / REUTERS TV

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 30 civils han mort aquest dimecres, entre ells 13 nens, en bombardejos de l’aviació siriana i russa al’enclavament rebel d’Idlib, al nord del país àrab, segons informal’Observatori Sirià de Drets Humans. El bombardeig més greu s’ha registrat a la localitat de Kafr Halab, a l’oest de la província d’Alep, on han perdut la vida 11 civils, entre ells tres nens i dues dones.

L’oenagé ha registrat almenys 134 bombardejos a la regió controlada pels rebels, que s’estén per la província d’Idlib i diverses poblacions veïnes a les províncies d’Alep, Latakia i Hama. L’observatori ha afirmat que aquest va ser el dia amb més víctimes mortals des que es va intensificar l’ofensiva governamental contra Idlib, el 30 d’abril passat. Des d’aquesta data, han mort 864 persones a la zona, entre les quals 285 civils, incloent-hi 68 nens, segons l’últim recompte de l’oenagé.

Control islamista

L’ONU ha denunciat que els combats a Idlib han obligat unes 270.000 persones a desplaçar-se. Segons l’entitat, la violència a la zona continua, amb importants atacs aeris i foc d’artilleria, que han acabat amb la vida d’un mínim de 160 civils. Idlib és l’última regió de Síria dominada gairebé per complet per les faccions rebels i islamistes, principalment per l’Organisme d’Alliberament del Llevant, l’exfilial sirianad’Al-Qaida. 

Una potencial ofensiva governamental sobre la zona va ser aturada el setembre passat gràcies a un acord entre Rússia (aliada de Damasc) i Turquia (valedora de l’oposició), però aquest cessament de les hostilitats està fent aigües les últimes setmanes. 

Violència i perill creixents

El Departament d’Estat dels EUA ha denunciat que aquests atacs que les forces sirianes avalades per Rússia han llançat aquest mes sobre diverses poblacions del nord del país àrab suposen una "escalada temerària" del conflicte, la qual cosa és "inacceptable".

En una roda de premsa, la portaveu del Departament d’Estat, Morgan Ortagus, ha afirmat que "els atacs indiscriminats sobre civils i sobre infraestructures públiques com escoles, mercats i hospitals suposen una escalada temerària del conflicte i és inacceptable". "La violència i els perillosos efectes d’aquests actes han d’acabar", ha remarcat Ortagus.

Notícies relacionades

Gairebé 400 dels 535 legisladors de la Cambra Baixa dels Estats Units van enviar la setmana passada una carta al president dels EUA, Donald Trump, per demanar-li que continuï involucrat en el conflicte a Síria i van assegurar que estan "profundament preocupats" pelsgrups extremistes en aquest país.

Molts legisladors, incloent-hi membres del Partit Republicà, es van mostrar preocupats per la decisió que Trump va prendre el desembre passat d’ordenar la retirada dels 2.000 soldats nord-americans desplegats a Síria com a part d’una aliança internacional contra el gihadisme, tot i que després va accedir a mantenir una petita presència de militars per assegurar la derrota del grup terrorista Estat Islàmic (EI).

Temes:

Síria