DISSOLUCIÓ DEL PARLAMENT

Israel celebrarà eleccions un altre cop davant la incapacitat de Netanyahu per formar Govern

El país tornarà a votar el 17 de setembre vinent, en una situació insòlita que mai s'havia donat en els 71 anys d'història de l'Estat hebreu

zentauroepp48359616 epa6209  jerusal n  israel   27 05 2019   el primer ministro190528105858

zentauroepp48359616 epa6209 jerusal n israel 27 05 2019 el primer ministro190528105858 / ABIR SULTAN

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba

La Kneset (Parlament israelià) ha votat aquest dimecres a la nit la seva dissolució després del fracàs del primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, en el seu intent de formar una coalició de Govern. La votació suposa que Israel celebrarà noves eleccions generals el 17 de setembrevinent, una cosa que mai havia passat en els 71 anys d’història de l’Estat d’Israel.

Uns minuts després de la mitjanit (les 23 hores a Espanya), quan s’esgotava el termini perquè Netanyahu intentés formar una coalició de govern, el primer ministre va aconseguir que la Cambra aprovés per majoria (74 a 45) la seva dissolució.

Amb aquesta mesura ha evitat que el president d’Israel, Reuven Rivlin, li encarregués formar executiu a un altre diputat, que previsiblement hagués sigut el líder de l’oposició, Benny Gantz.

Ofertes suculentes

Segons el diari israelià ‘The Times of Israel’, Netanyahu ha intentat per tots els mitjans formar un Executiu fins a l’últim moment, arribant a oferir-li al Partit Laborista que entrés al Gabinet a canvi de ministeris importants comJustícia i Finances. No obstant, els laboristes han rebutjat l’oferta.

Notícies relacionades

Quan el9 d’abril passat es van celebrar les eleccions generals i va guanyar Netanyahu, al capdavant del Likud, semblava que seria capaç de crear una coalició amb els diversos partits de dreta i extrema dreta que havien obtingut representació a la Kneset. Però les negociacions no han resultat senzilles.

El servei militar, un gran obstacle

El principal escull ha sigut una llei destinada a reclutar jueus ultraortodoxos per al servei militar. Els partits religiosos ultraortodoxos Shas i Judaisme Unit de la Torà, que Netanyahu necessitava per formar l’Executiu, s’oposaven a aquesta regulació. Però la formació d’ultradreta Israel Nostra Llar, liderada per l’exministre de Defensa Avigdor Lieberman, i necessari per completar la coalició, l’exigeix per donar suport al Govern.