REACCIÓ

Els demòcrates veuen en la declaració de Mueller una invitació a l''impeachment'

Mitja dotzena de candidats demòcrates reclamen al Congrés l'enjudiciament de Trump

zentauroepp48279123 house speaker nancy pelosi  d ca  and other democratic lawma190522212545

zentauroepp48279123 house speaker nancy pelosi d ca and other democratic lawma190522212545 / JONATHAN ERNST

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Robert Mueller li ha donat al sector més combatiu del Partit Demòcrata la munició que necessitava per continuar buscant recolzaments en el seu intent d’asseureDonald Trump a la banqueta. El rebuig del fiscal especial a exonerar el president d’un possible delicted’obstrucció a la justícia i la seva inequívoca afirmació que és el Congrés el que té la potestat per determinar si el cap de la Casa Blanca ha comès irregularitats han reactivat les crides demòcrates a l’‘impeachment’.Almenys sis dels seus candidats a la presidència han defensat l’inici d’un procediment per enjudiciar políticament Trump, el gran dilema que enfronta Nancy Pelosi, la cap del partit a la Cambra de Representants. 

"El que ha fet Robert Mueller és bàsicament una remissió d’‘impeachment’", ha dit la senadora i candidata Kamala Harris. "És hora que el Congrés obligui el president a retre comptes". En termes similars s’ha expressat el congressista Julián Castro, un altre dels aspirants a una nominació per la qual competeixen més d’una vintena de candidats. "Mueller ha deixat clar aquest matí que la seva investigació queda ara en mans del Congrés. Ningú està per sobre de la llei. El Congrés hauria d’iniciar el procés d’‘impeachment’". La moció ha sigut recolzada també per Jerry Nadler, el president del Comitè Judicial de la Cambra Baixa, l’organisme que té la potestat per iniciar el procediment. 

Notícies relacionades

Nadler ha acusat Trump de mentir sobre les conclusions de l’informe a l’afirmar reiteradament que no hi va haver col·lusió amb Rússia ni obstrucció a la justícia. No només això, Trump també insisteix que la trama russa no és més que una "estafa", una tesi que han refutat tots els estaments de la seguretat i el mateix Departament de Justícia. 

Si els demòcrates fan pinya, tindran prou pes parlamentari per iniciar el mateix procés que va enfrontar al seu dia Clinton i que va forçar la dimissió de Nixon. Però continuen debatent si seria el més intel·ligent políticament, ja que queda tot just un any i mig per a les eleccions. Pelosi no vol convertir Trump en un màrtir i de moment aposta perquè continuïn la vintena d’investigacions obertes al Congrés. El problema és que la Casa Blanca les està bloquejant de forma sistemàtica i, sense la seva cooperació, hi ha risc que s’encallin.