ALS 96 ANYS

Mor Robert Bernstein, fundador de Human Rights Watch

L'activista era un ferm defensor dels drets humans, la dissidència política i la llibertat d'expressió

zentauroepp48365888 original caption  new york city  chairman of the human right190528135349

zentauroepp48365888 original caption new york city chairman of the human right190528135349 / Viviane Moos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Robert Bernstein, de 96 anys, fundador de l’organització internacional Human Rights Watch (HRW) ha mort aquest dilluns, segons ha informat ‘The New York Times’. Distingit per la seva fervent defensa delsdrets humans, la dissidència política i la llibertat d’expressió, ha mort en un hospital de Nova York, segons ha confirmat un dels seus tres fills.

Bernstein, editor en cap de l’editorial Random House va publicarautors nord-americans com Toni Morrison, Theodor Seuss Geisel, així com elsdissidents sovièticsAndrei Sàkharov i Ielena Bónner, i el txec Václav Havel, durant els anys1960i1990. Es va convertir així en un dels editors més importants de llibresd’interès general, segons ‘The New York Times’. Després de la seva experiència a la capital de l’antiga Unió Soviètica, Moscou, a la meitat de la guerra freda, va tornar als Estats Units on va fundar HRW, una de les organitzacions humanitàries més grans amb presència mundial. 

El 2009, Bernstein, que era jueu, va acusar l’organització que havia fundat el 1978 –HRW d’oferir una visió esbiaixada en els seus informes contra Israel. En particular, va acusar l’oenagé de condemnar "molt més" les violacions de drets humans a Israel que en altres països del Pròxim Orient governats per "règims autoritaris amb antecedents catastròfics de drets humans".

Bernstein va escriure un article al diari nord-americà, ‘NYT’ criticant que, quan es va retirar de l’organització el 1998, HRW estava activa en 70 països gràcies a la presència d’empreses privades. "Ara, cada vegada més sovint, l’organització rebutja la important distinció entre societats obertes itancades", va lamentar el jueu.

Notícies relacionades

Una crítica que, no obstant, HRW va rebutjar. "Robert Bernstein va ser un veritable home de principis", ha escrit a Twitter Seth Mandel, editor del ‘Washington Examiner’. A les universitats de Yale i Nova York, les beques per a la investigació sobre els drets humans porten el seu nom. 

La seva última lluita en l’activisme, va ser la fundació –el 2011, amb 88 anys– d’una nova organització anomenada Advancing Human Rights, que ell mateix presidia.