decisió polèmica

Missouri està a un pas de ser el primer estat dels EUA a quedar-se sense clínica per avortar

El Tribunal Suprem posterga una vegada més abordar qüestions fonamentals sobre el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs

zentauroepp48370313 missouri clinica aborto190528205814

zentauroepp48370313 missouri clinica aborto190528205814 / Jim Salter

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’amenaça sota la qual viu el dret a l’avortament als Estats Units, legal a tot el país però cada vegada més inaccessible per a moltes dones, s’ha fet evident aquest dimarts a Missouri, que podria convertir-se a partir de dissabte en el primer estat sense cap clínica on accedir a una interrupció de l’embaràs legal i segura. El Departament de Salut estatal ha informat aPlanned Parenthood, l’organització que gestiona l’única de les clíniques on 1,1 milions de dones en edat fèrtil a l’estat poden optar a l’avortament, que no li renovarà la llicència anual per donar serveis abortius en el centre. El grup ha anunciat una demanda immediata i hi ha convocades protestes per a dijous a San Luis.

A Missouri, on el 2008 hi havia cinc clíniques que han hagut d’anar tancant per no poder complir condicions administratives i restriccions imposades per l’estat, només queda oberta la de Planned Parenthood (cinc estats més només tenen també una clínica).

Notícies relacionades

Aquesta havia accedit a diverses exigències del departament de Salut, però perd la llicència a l’haver-se negat a d’altres, com realitzar un examen pelvià a dones que realitzaran el seu avortament amb pastilles, no amb un procediment quirúrgic, o garantir entrevistes de les autoritats amb cinc metges que operen en el seu centre però no treballen per a l’organització i als quals es vol interrogar sobre suposades "pràctiques deficients".

Pausa al Suprem

El Tribunal Suprem, mentrestant, ha donat també aquest dimarts senyals de no tenir pressa per considerar cap cas judicial que l’obligui a anar al tema central del debat sobre l’avortament, legalitzat el 1973 amb la sentència Roe v. Wade. En una decisió sobre una llei d’Indiana, aprovada quan governava l’estat l’actual vicepresident, Mike Pence, l’Alt Tribunal ha decidit reinstaurar una part d’aquesta legislació que obliga a desfer-se de les restes fetals com d’altres restes humans, mitjançant enterrament o incineració. Els magistrats han reafirmat que aquesta decisió no implica cap canvi en el dret de les dones a tenir un avortament. A més, han rebutjat decidir sobre una altra part de la llei que prohibia avortaments si es buscaven per motius de raça, sexe o discapacitats del fetus. Tot i que de moment i una vegada més eviten abordar qüestions fonamentals sobre l’avortament, el jutge conservador Clarence Thomas ha escrit: “No les podem evitar per sempre”.