CONFLICTE DIPLOMÀTIC

Rússia es nega a complir l'ordre judicial d'alliberar els mariners ucraïnesos capturats

El tribunal internacional encarregat d'aplicar el dret marítim dona la raó a Kíev en la seva disputa amb Moscou sobre la crisi marítima

zentauroepp46026328 in this file photo taken and distributed by ukrainian navy p181125213541

zentauroepp46026328 in this file photo taken and distributed by ukrainian navy p181125213541

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

No hi va haver violació de les aigües territorials russesi Moscou ha d’alliberar immediatament els 24 mariners ucraïnesos capturats al novembre i també els barcos en què viatjaven. Aquesta va ser la decisió, emesa dissabte pelTribunal Internacional del Dret Marítim (ITLOS, per les seves sigles en anglès), sobre l’enverinada disputa entre Ucraïna i Rússia provocada pel pas de tres barcos de la Marina ucraïnesa a través de l’estret de Kertx, del qual el Kremlin demana la completa sobirania. Ja ha avançat, per boca del portaveu presidencial, Dmitri Peskov, que no té cap intenció de complir la resolució judicial.

El veredicte de l’ITLOS constitueix sobretot una victòria moral per a Kíev, però, atesa l’absència de mitjans coercitius de l’organisme per imposar les seves sentències, es quedarà simplement en això. Encarregada de solucionar els litigis marítims i d’aplicar els termes de la Convenció del Dret del Mar del 1982, el tribunal, amb seu a Hamburg, havia considerat que qualsevol acció que afectés "la immunitat dels barcos pot causar un gran mal a la sobirania i a la dignitat d’un Estat i té el potencial de perjudicar la seva seguretat nacional", segons el seu president, el sud-coreà Jin-Hyun Paik.

Rússia diu que no és aplicable la convenció

Rabent, el portaveu Peskov ha contraatacat assegurant que la convenció marítima no és aplicable al cas de l’estret de Kertx, una tesi repetida també pel Ministeri d’Exteriors rus. Volodimir Zelenski, que s’acaba d’estrenar com a president d’Ucraïna, havia comminat Rússia a acceptar el que havia estipulat l’ITLOS com a prova de "bona voluntat" per resoldre el conflicte ucraïnès. "Veurem quina via tria el Kremlin, però nosaltres esperem impacients els nostres nois a casa", ha escrit el líder ucraïnès en la seva pàgina de Facebook. Per la seva banda, l’expresident Petró Poroshenko ha interpretat la decisió com un reconeixement a la seva decisió d’ordenar als barcos travesser l’estret i endinsar-se almar d’Azov, mesura qualificada d’electoralista en el seu moment. 

Notícies relacionades

Els 24 mariners capturats es troben empresonats en una presó d’alta seguretat a Moscou a l’espera de ser jutjats per uns delictes pels quals podrien ser condemnats a sis anys de presói els tres barcos –dues petites patrulleres artillades i un remolcador– estan amarrats en un port rus des d’aleshores. El mateix president Vladímir Putin ha donat a entendre que podrien acabar sent intercanviats, sempre que hagin passat davant el jutge i existeixi ja una sentència ferma emesa per la justícia russa.

La crisi de l’estret de Kertx del novembre passat s’estava gestant des de feia mesos, concretament des de la primavera anterior, quan Putin va inaugurar el pont que uneix la regió russa de Krasnodar amb l’annexionada península de Crimea. A partir d’aquell moment, el Kremlin va començar a imposar rigorosos controls als barcos de tot tipus que travessaven la flamant infraestructura amb direcció als ports ucraïnesos del mar d’Azov, establint un bloqueig marítim de facto sobre les costes del país veí.