Macron i Sánchez busquen una "aliança europeista per frenar la ultradreta"

Els dos líders es reuneixen a l'Elisi abans de la cimera informal que aquest dimarts abordarà la renovació dels càrrecs institucionals europeus

zentauroepp48360169 graf9456  par s  27 05 2019   encuentro del presidente del g190527211322

zentauroepp48360169 graf9456 par s 27 05 2019 encuentro del presidente del g190527211322 / Fernando Calvo

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Emmanuel Macron s’ha reunit aquest dilluns a París amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per analitzar el resultat de les eleccions europees i preparar la cimera informal que aquest dimarts abordarà a Brussel·les la renovació dels càrrecs institucionals de la Unió Europea. El president francès ha rebut Sánchez amb dos petons i un cop a l’esquena a les escalinates de l’Elisi a les 20 hores.

Després de posar breument davant la premsa, han mantingut un sopar de treball en el qual estudiaran la configuració política de la nova Cambra d’Estrasburg i temptejaran les possibilitats dels seus respectius candidats a ocupar els llocs clau de la UE: les presidències de la Comissió Europea, Parlament, Consell i del Banc Central Europeu.

Segons fonts de Moncloa, tots dos lideren les seves respectives famílies polítiques, la socialista i la liberal, i "defensen la necessitat de formar una aliança de forces progressistes i europeistes que freni la ultradreta".

El PSOE ha sigut el clar vencedor dels comicis a Espanya però la formació del president francès, La República en Marxa, s’ha vist superada per la llista del partit ultradretà de Marine Le Pen per un estret marge del 22% dels vots davant el 23%.

Així i tot, Macron pretén jugar un paper central en el futur Parlament Europeu i constituir una gran aliança progressista integrant-se al bloc Aliança de Liberals i Demòcrates (ALDE) que, amb 105 representants, se situa com la tercera força a Estrasburg i pot tenir la clau a la constitució de majories.

L’objectiu de Sánchez és augmentar el pes d’Espanya a Brussel·les i situar el ministre d’Exteriors en funcions i antic president del Parlament Europeu (2004-2007), Josep Borrell, en la vicepresidència de l’Executiu comunitari.

Espanya explorarà el terreny per saber si l’anomenat 'spitzenkandidat' del Partit Socialista Europeu (PSE), l’holandès Frans Timmermans, actual vicepresident de la Comissió, té possibilitats de substituir Jean Claude Juncker.

Macron, que ha deixat clar en nombroses ocasions que no és partidari del sistema del 'spitzenkandidaten, és ambiciós i remena, entre altres, els noms de Michel Barnier, actual negociador del 'brexit', el de la comissària de Competència, la danesa Margrethe Vestager, i el de Christine Lagarde, actual directora general de l’FMI i exministra d’Economia de Nicolas Sarkozy.

Oposició a Weber

En allò que tant Macron com Sánchez coincideixen és en la seva oposició a què el PPE reclami el lloc per a l’alemany de la Unió Social Cristiana (CSU) Manfred Weber després del mal resultat del Grup Popular Europeu, que continua sent la principal força de l’Eurocambra però s’ha quedat  amb 178 escons, 38 menys que en l’anterior legislatura. La incògnita està en saber fins on portarà Macron la seva batalla per contenir les ambicions alemanyes i el seu pols amb la cancellera Angela Merkel.

Notícies relacionades

"En aquest moment, cap candidat a president de la CE té garantides la majoria. Estarem extremadament vigilants davant qualsevol intent de no respectar les negociacions entre les diferents formacions, necessàries per a la transparència i el bon desenvolupament del procés democràtic europeu", advertia aquest dilluns LREM en un comunicat conjunt amb ALDE.

Pedro Sánchez es reunirà aquest dimarts a Brussel·les amb Angela Merkel a primera hora de la tarda i posteriorment amb els presidents d’altres governs socialistes, segons fonts de Moncloa.