EL DILEMA BRITÀNIC

Les europees confirmen la divisió dels britànics sobre el 'brexit'

El triomf de Farage fa témer una potenciació del divorci amb la UE sense acord

zentauroepp48345531 brexit party leader nigel farage smiles as he arrives at the190526235801

zentauroepp48345531 brexit party leader nigel farage smiles as he arrives at the190526235801 / Alastair Grant

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Les eleccions europees han tornat a mostrar el Regne Unitprofundament dividit en dos bàndolsamb un suport similar, però radicalment oposats sobre el ‘brexit’. Els britànicses van inclinar pels partits que mantenen una posició clara i inequívoca sobre Europa. Els que volen marxar, fins i tot sense acord, van votar pel Partit del Brexit de Nigel Farage. Els que demanen un segon referèndum per continuar a Europa van elegir els liberals demòcrates i altres formacions proeuropees, com ara el Partit Verd, que sense ambigüitat recolza la nova consulta.

Col·lectivament, els partits anti-’brexit’ han arribat al voltant del 40% de vots, comparat amb el 35% dels dos partits que postulen per deixar la UE sense acord. Els votants van donar l’esquena a l’acord de Theresa May o a l’alternativa per a la sortida que proposa Jeremy Corbyn.

 'Brexit' a qualsevol preu

Frenar l’ascens de Nigel Farage és l’objectiu més urgent ara per als conservadors, delmats i en crisi, després de l’arrasadora victòria del Partit del Brexit. Farage va aconseguir un terç dels vots i la resposta dels candidats a la successió de May és la de concloure el ‘brexit’, amb acord o sense, el 31 d’octubre. 

“Si continuem així, ens acomiadaran”, advertia l’aspirant Boris Johnsoncomentant una derrota que ha deixat els ‘tories’ amb un 9% de vots i en cinquena posició. “Hem de complir amb el ‘brexit’”. “Ningú responsable pot eliminar l’opció d’una sortida sense acord”,va assenyalar l’exministre d’Exteriors.

El titular d’Interior,Sajid Javid, que va anunciar oficialment la seva entrada en la lluita pel lideratge, també va deixar clar que “la primera tasca i la més important” és complir amb el ‘brexit’. “Necessitem restaurar la confiança i la unitat”, va afegir. La seva és la novena candidatura confirmada oficialment fins ara per a una elecció a la successió de May que començarà la segona setmana de juny.

 La demostració de força del Partit del Brexit aterreix els conservadors ifa témer que els aspirants a succeir Theresa May endureixin més i més la seva posició sobre el ‘brexit’.  Farage, eufòric, va deixar clar que les europees són només el primer pas en la reestrena de la seva nova carrera política, que té com a intenció conquerir Westminster.

Pressió sobre Corbyn

Notícies relacionades

La lliçó per als laboristes és diferent, però igualment contundent. La pressió augmenta sobre Corbyn perquè accepti un segon referèndum, sense cap condició, i evitar així la possibilitat d’una sortida sense acord. Tercers darrere dels liberaldemòcrates, havent perdut la meitat dels seus eurodiputats, la tàctica de compromís, a l’intentar complaure tant els simpatitzants a favor de deixar Europa com els que desitjaven la nova consulta, ha sigut un greu error dels laboristes.

El partit "ha mirat de cavalcar en dos cavalls alhora i hem topat de morros", va declarar el diputat laborista, David Lammy. "Ens ha faltat claredat en aquesta elecció. No podem seguir amb aquesta ambigüitat". Hi ha d’haver un segon referèndum sota qualsevol circumstància, admetia el responsable de Finances en el Partit Laborista, John McDonnell. Corbyn, no obstant, va tornar a insistir que la millor opció és convocar eleccions generals.