CIMERA AL JAPÓ

Trump minimitza els últims llançaments de míssils de Corea del Nord

El seu principal assessor, John Bolton, havia acusat Pyongyang de violar les resolucions de l'ONU

zentauroepp48335061 fra07  tokyo  japan   26 05 2019   us president donald j  tr190526202355

zentauroepp48335061 fra07 tokyo japan 26 05 2019 us president donald j tr190526202355 / JIJI PRESS

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els recents llançaments de míssils nord-coreans són irrellevants. Ho ha aclarit avui Donald Trump, president nord-americà, corregint els seus assessors més inflamats i probablement desdenyant els esforços de Pyongyang per cridar l’atenció. Corea del Nord, va precisar, “ha llançat diverses armes petites que han inquietat la meva gent i altres persones, però no a mi”. “Tinc confiança en què el president Kim mantindrà el que em va prometre”, va finalitzar fent referència al líder nord-coreà.

El país asiàtic va llançar diversos míssils de curt abast a començaments de mes des de la península d’Hodo. La premsa nacional els va descriure succintament com “armes tàctiques guiades” i va precisar que les “maniobres d’atac” havien sigut supervisades in situ per Kim Jong-un. Va ser una mesura calculada de Pyongyang i en va tenir prou per evidenciar el seu fàstic per l’estancament del procés de desnuclearització però sense violar la moratòria unilateral de llançaments de míssils de llarg abast i assajos nuclears que es va comprometre a complir a la fracassada cimera bilateral de Hanoi.

Bolton, l’incendiari

Els míssils, no obstant, van ser interpretats com un desafiament imperdonable per l’assessor de Seguretat Nacional, John Bolton, que dissabte havia assegurat en una entrevista que havien violat “sense cap dubte” les resolucions de l’ONU. És sabut l’enuig invencible que a Bolton li causen els processos negociadors. S’ha vanagloriat d’influir en la ruptura de l’acord firmat per Pyongyang i Washington en temps de Bill Clinton, probablement el més a prop que s’ha estat mai de solucionar el conflicte, i els experts el responsabilitzen del fracàs de Hanoi per plantejar a última hora unes exigències inassumibles. Els últims mesos ha airejat la possibilitat de guerres o invasions a Corea del Nord, Veneçuela i l’Iran. Un president tan turbulent com Trump ha reconegut que ha de controlar la pulsió bel·licista del seu principal assessor.

Notícies relacionades

El procés de desnuclearització continua gripat. De la primera cimera a Singapur en va sortir un acord grandiloqüent i benintencionat però sense cap concreció i de Hanoi, on s’esperava la seva aplicació, els dos líders es van aixecar de la taula i es van acusar mútuament després de plantejar unes pretensions excessives. No hi ha una tercera cimera prevista i a Pyongyang li revolta que el munt de gestos de bona voluntat que ha fet no hagin sigut recompensats encara per l’aixecament de cap de les sancions econòmiques. Però els dos líders s’han esforçat a salvar la seva química personal de les turbulències del procés. Trump va revelar recentment que “s’havia enamorat” de Kim després de rebre les seves cartes i la premsa nord-coreana evita les crítiques a Trump que van col·leccionar els seus antecessors. Les desqualificacions d’“idiota amb baixa intel·ligència” que li va dedicar la setmana passada al seu rival demòcrata, Joe Biden, van ser interpretades com una cortesia nord-coreana cap a Trump.

Cita amb l’emperador 

Els últims llançaments de míssils  van generar una preocupació comprensible al Japó, sobre el territori del qual van sobrevolar diversos míssils nord-coreans en els moments més incerts. El seu primer ministre, Shinzo Abe, també va interpretar que havien violat les resolucions de l’ONU. Els tuits de Trump contradiuen també el seu amfitrió però no sembla que hagi afectat la seva visita. Trump i Abe s’han fotografiat aquest matí al camp de golf de Chiba, han compartit una vetllada de sumo i un sopar amb tots els honors. Trump es convertirà aquest dilluns en el primer líder internacional a saludar Naruhito, el nou emperador, abans d’abordar l’agenda econòmica. Washington va amenaçar mesos enrere d’imposar uns aranzels del 25 % als automòbils japonesos perquè atempten contra “la seguretat nacional”.