ENQUESTES A PEU D'URNA

Els socialdemòcrates vencen a Holanda en les europees i la ultradreta es frena, segons els sondejos

El partit de Wilders pateix una dura patacada i perd tres de quatre escons en favor de la nova força euròfoba Fòrum per la Democràcia

zentauroepp48289960 votacion holanda190524104210

zentauroepp48289960 votacion holanda190524104210 / PIROSCHKA VAN DE WOUW

2
Es llegeix en minuts
Imane Rachidi

Els votants holandesos, que van estrenar aquest dijous un llarg cap de setmana de comicis al Parlament Europeu, han apostat –segons els sondejos a peu d’urna– pels partits tradicionals, tornant a votar pelsocialdemòcrata PvdA, per promoure reformes a Brussel·les sense abandonar la Unió Europea, frenant així la ultradreta.

El partit laborista PvdA, el mateix al qual pertany el vicepresident de la Comissió Europea (CE) i candidat socialista a la seva presidència, Franz Timmermans, obtindria cinc escons dels 26 que té Holanda al Parlament Europeu, dos més dels que tenia aquest partit fins ara, segons els sondejos a peu d’urna, ja que els resultats oficials no començaran a conèixer-se fins a les 23 hores de diumenge, quan tanquin els col·legis electorals a Itàlia, l’últim país en votar.

Si aquestes dades es confirmen diumenge, darrere hi hauria els liberals (VVD) de l’actual primer ministre holandès, Mark Rutte, que enviarien un eurodiputat més a Brussel·les, aconseguint quatre escons, i Crida Democristiana (CDA), que també en tindria quatre, però perquè perd un eurodiputat.

Els progressistes D66 perdrien la meitat dels seus escons per quedar-se amb dos, l’esquerra verda de Groenlinks en puja tres, i el Partit Socialista (SP) també en perd un i es queda amb un únic diputat representant el grup a Brussel·les.

Reforma de la UE

Tots aquests partits han inclòs en els seus programes electorals, d’una manera o una altra, reformes urgents en el funcionament i l’estructura de la Unió Europea, amb l’objectiu de reduir despeses i promoure polítiques comunes aplicades a tots en determinats assumptes, com la immigració i la Defensa.

Quant alsdos partits d’ultradreta: el Partit de la Llibertat (PVV), liderat per Geert Wilders, es quedaria amb només un escó, patint una dura patacada al perdre’n tres en favor de l’altre grup de la mateixa tendència euròfoba, Fòrum per la Democràcia (FvD), que entraria per primera vegada al Parlament Europeu.

Notícies relacionades

Un total de 16 partits, de totes les ideologies, han participat en els comicis d’aquest dijous a Holanda, sota la pressió especialment de la ultradreta de FvD, que havia fet una crida a fer un referèndum urgent sobre la continuïtat d’Holanda a la UE, l’Euro i l’espai Schengen, aprofitant la seva popularitat després de la victòria en les eleccions regionals de fa tres mesos.

Segons dades de l’agència Ipsos, el 41% dels holandesos amb dret a vot ha acudit aquest dijous a les urnes, la qual cosa suposa un augment de la participació en comparació amb les últimes eleccions europees del 2014, quan només va votar el 37,3% de l’electorat.